Câteva mii de absolvenți de facultăți cu profil IT din România vor putea beneficia, de acum încolo, de scutirea de la impozitul pe venit atunci când se angajează într-un departament de software al unei firme/companii IT, mai exact care are ca obiect de activitate „crearea de programe pentru calculator“.
Astfel, au fost aduse modificări unui ordin de ministru. Este vorba de Ordinul nr. 217/4172/1348/835/2015 privind „încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator”, care a fost aprobat de Guvern și publicat, pe 30 iulie 2015, în Monitorul Oficial.
„Intrarea în vigoare a acestui ordin reprezintă o intrare în normalitate, prin eliminarea unei discriminări existente la nivelul absolvenților de facultăți cu profil informatic, dar care au avut, până acum, „ghinionul” să nu fie încadrați în specializarea „potrivită”. Este o problemă care mi-a fost semnalată de acum un an și jumătate, chiar de niște tineri absolvenți ai unei facultăți de profil din Cluj, acest cluster IT al României, orașul fanion al țării din punct de vedere al industriei informatice. Este o problematică pe care am urmărit să o rezolv atât prin mijloacele de care am dispus în calitate de deputat, cât și de ministru pentru Dialog Social. A durat mai mult decât mă așteptam, dar am reușit, este și o victorie personală, pe care o împart, binențeles, cu domnul deputat Varujan Pambuccian, „tatăl” sectorului IT din Parlament, căruia îi mulțumesc pentru colaborarea excelentă! Sunt și voi rămâne un susținător dedicat sectorului IT, care a devenit deja o necesitate în orice domeniu de activitate și care va avea o contribuție esențială la creșterea competitivității României”, a declarat Aurelia Cristea.
Ordinul nr. 217/2015 elimină Anexa 2 din ordinul anterior (539/2013) emis pentru scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul programatorilor, anexă care prezenta specializările pe care trebuie să le fi absolvit beneficiarii acestei facilităţi fiscale.
Dacă, până acum, era nevoie de o diplomă la una dintre cele 12 specializări aprobate în acea Anexă (Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, Contabilitate și Informatică de Gestiune, etc), prin noul ordin acest criteriu se elimină definitiv.