Stiri: Economie

Salarii bugetari 2024

Salariile bugetarilor, majorate. Anunțul făcut de Guvern

26.05.2024

Salarii bugetari 2024. Guvernul a aprobat Ordonanța privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice.

O majorare salarială cu 10%

Prin această ordonanță, o majorare salarială cu 10% se va aplica, în două tranșe, pentru mai multe categorii de angajați din administrație.

Este vorba despre angajații din administrația centrală din domeniile cultură, diplomație, din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și cele aflate sub controlul Parlamentului.

Salarii bugetari 2024. Funcționarii publici și personalul contractual

De asemenea, de această creștere salarială vor beneficia funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din localitățile de până la 20.000 de locuitori.

Astfel, pentru categoriile de personal prevăzute de ordonanță, salariile se majorează cu 10% raportat la salariul din decembrie 2023, în două tranșe, în iunie și septembrie, procent care se adaugă la salariul aflat în plată.

Personalul agențiilor județene

De asemenea, personalul agențiilor județene, respectiv a municipiului București pentru protecția mediului va beneficia de salarizarea de care beneficiază Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Diferențele salariale se vor aplica tot în două tranșe, în lunile iunie și septembrie.

Prin același act normativ se reglementează ca angajatorii să deconteze angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran pe o durată semnificativă a timpului de lucru, achiziția de dispozitive de corecție. Limita sumei este de 500 de lei/persoană. Un exemplu ar fi achiziționarea de ochelari de vedere. Pentru stabilirea detaliilor tehnice se va înființa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale.

Citește și Studiu Deloitte: Sustenabilitatea va duce la o schimbare a rolului de director financiar