Petrol si gaze

Nivelul salariilor din domeniul petrolului și gazelor naturale

01.10.2019

Salariile din domeniul petrol și gaze. La nivel mondial, angajații din SUA beneficiază de cele mai mari salarii din industrie. În topul celor mai bine plătiți salariați din România se regăsesc și cei care lucrează în domeniul petrol și gaze naturale. Nivelul salarial din această industrie este peste media națională, însă angajații din România nu beneficiază nici pe departe de salarii similare cu salariile oferite de companiile din afară.

Dacă în România un angajat calificat din domeniul petrolului și al gazelor are un venit lunar de aproximativ 1.500 de euro pe lună, adică 18.000 de euro pe an, există unele țări în care acest venit poate fi obținut într-o lună, două.

Așadar, care sunt țările care oferă cele mai mari salarii pentru angajații din acest sector și care este nivelul de salarizare din România?

Salariile din domeniul petrol și gaze. Veniturile din România

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2018, în România salariul mediu lunar a fost de 4.357 lei. Printre domeniile în care s-au raportat cele mai mari creșteri salariale se numără și cele ale industriei petroliere și a gazelor naturale. Astfel, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au raportat un salariu mediu cu 44,4% mai mare. De asemenea, industria extractivă este domeniul în care majorarea a fost de 43,4%.

Salariile din domeniul petrol și gaze. În România, un angajat cu studii superioare din domeniul petrolului și gazelor are un salariu de 18.000 de euro pe an

Cu toate că au beneficiat de salarii mai mari decât media națională, numărul angajaților din acest sector s-a redus în 2018.

Salariile din domeniul petrol și gaze. În 2018, cele mai mari salarii au fost raportate în următoarele domenii:

  • informaţii şi comunicaţii (+96,9%)
  • intermedieri financiare şi asigurări (+71,5%),
  • administraţie publică (+66,8%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+44,4%)
  • industria extractivă (+43,4%)
  • activități profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+31,0%)
  • sănătate şi asistenţă socială (+28,2%)
  • învăţământ (+6,8%).

Datele INS mai arată că industria extractivă este un domeniu al bărbaților. Astfel, un procent de 83,6% din totalul salariaţilor din acest sector sunt de sex masculin.

Salariile din domeniul petrol și gaze. Țările cu cele mai mari salarii

La nivel mondial, chiar dacă industria petrolului și gazelor naturale traversează o perioadă plină de incertitudine, acest domeniu are printre cele mai mari salarii. Așadar, vorbim despre una dintre cele mai puternice industrii din lume, atât din punctul de vedere al salarizării, cât și al profiturilor obținute.

Statele Unite

În Statele Unite, angajații din petrol și gaze au cele mai mari salarii, comparativ cu alte domenii economice. Aceștia au un venit mediu de aproximativ 200.000 de dolari pe an (aproape 183.000 de euro).

În SUA, angajații din petrol și gaze au cele mai mari salarii, comparativ cu alte domenii economice

Prin comparație, un salariat cu studii superioare câștigă în America puțin peste 77.000 de dolari (aproximativ 70.000 de euro).

Phillips 66, Anadarko Petroleum Corp și ExxonMobil sunt companiile care asigură cele mai mari salarii din Statele Unite.

Angajații Phillips 66 au un salariu mediu de 196.407 dolari, fiind compania petrolieră care cele mai bune oferte pentru salariați. Pe următoarele locuri se află Anadarko Petroleum Corp (183.445 dolari) și ExxonMobil (171.375 dolari).

Salariile din domeniul petrol și gaze. Canada

În Canada, salariile din acest domeniu ajung la aproape 100.000 de dolari. Vorbim despre angajații cu studii universitare și cu experiență. Pe de altă parte, proaspeții absolvenți au un venit anual de 47.500 de dolari, conform datelor Payscale.

Orientul Mijlociu

Angajații din Orientul Mijlociu au, de asemenea, salarii extrem de mari, aceștia câștigând anual peste 130.000 de euro.

În Arabia Saudită, în medie, un salariat din industria petrolieră ajunge să câștige și 180.000 de dolari. Angajații fără experiență pot obține venituri începând de la 63.000 de dolari pe an.

Salariile din domeniul petrol și gaze. Brazilia

Pe de altă parte, în Brazilia, veniturile anuale în industria de petrol și gaze încep de la 54.000 de dolari și pot ajunge la aproape 70.000 de dolari.

Salarii la nivelul celor din România se găsesc în Nigeria. Acolo, un angajat poate câștiga 11.111 de dolari pe an. Totuși, pentru această țară salariul este „gigantic”

În concluzie, putem spune că industria petrolului și gazelor continuă să fie una dintre cele mai bine plătite din lume, însă și cerințele joburilor sunt extrem de solicitante.

Citește și Cum va evolua industria de petrol și gaze în 2019?