Stiri: Companii

Cel mai bun restaurant din România în 2022.

Salariile din industria HoReCa, creştere de 20%

05.08.2021

Salariile din industria HoReCa au avansat cu până la 20% faţă de 2019, susţin mai mult de jumătate dintre reprezentanţii companiilor participante la un sondaj, în unele cazuri salariile medii depăşind şi 4.000 lei, conform eJobs.

În plus, peste o treime dintre angajatorii din HoReCa susţin că din toamnă volumul recrutărilor va creşte.

Salariile din industria HoReCa. „Piaţa muncii şi-a revenit”

„Piaţa muncii şi-a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei, iar în unele domenii business-urile au depăşit acest nivel. Deşi angajatorii din HoReCa întâmpină în continuare dificultăţi în recrutare, suntem optimişti că salariile şi beneficiile, dar şi reabilitarea imaginii industriei, odată cu deschiderea sa la turaţii maxime, vor atrage din nou candidaţi către acest sector”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

În ceea ce priveşte beneficiile pe care le pot obţine candidaţii din HoReCa, acestea au fost diversificate în ultimul an. Aproape 60% dintre angajatori oferă tichete de masă, 32% prime de sărbători, 24% decontează transportul şi tot atâţia oferă training-uri pentru perfecţionarea cunoştinţelor.

Recrutare

Potrivit eJobs, în plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăţi când vine vorba de recrutare.

Peste 85% dintre participanţii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs precizează că recrutează în momentul de faţă, însă candidaţii întârzie să apară.

44% dintre aceştia au până la 5 poziţii deschise în acest moment, un sfert au nevoie de până la 10 noi angajaţi, iar 17% au şi 20 de posturi disponibile. Acest lucru se întâmplă cu toate că beneficiile oferite sunt din ce în ce mai diversificate. Salariile au crescut faţă de 2019, an similar cu 2021 la nivel de nevoi de recrutare.

Salariile din industria HoReCa. Deficitul de forţă de muncă

Deficitul de forţă de muncă din HoReCa determină companiile să apeleze la importul de forţă de muncă. 23% afirmă că deja folosesc această soluţie pentru a-şi acoperi nevoile de recrutare.

„Angajatorii din România şi-au pus problema importului de angajaţi din străinătate încă de dinainte de pandemie, în special cei din HoReCa sau producţie. Deşi anul trecut recrutările angajaţilor străini au fost puse pe pauză din cauza restricţiilor impuse de pandemie, lipsa de candidaţi a determinat angajatorii să revină la această strategie”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Principalele motive pentru care angajatorii întâmpină provocări în recrutare sunt:

  • pierderea încrederii candidaţilor în HoReCa
  • sector destabilizat în ultimul an şi jumătate
  • lipsa candidaţilor cu experienţă relevantă.

Citeşte şi Domeniile cu cele mai mari salarii din România