Salariile oferite de companii 2019.

Salariile oferite de companii 2019. Angajatorii nu sunt dispuși să crească veniturile noilor salariați

26.09.2019

Salariile oferite de companii 2019. Companiile caută în continuare angajați, însă pe aceleași salarii ca anul trecut. Astfel, lipsa resurselor umane continuă să reprezinte o problemă pentru angajatori. Companiile sunt nevoite să acopere cu 15% mai multe poziții noi în ultimul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2018. Cu toate acestea nu sunt dispuse să atragă candidați cu salarii mai mari sau oferă pachete salariale cu numai 5% mai generoase. Acestea sunt concluziile celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs în rândul companiilor.

Salariile oferite de companii 2019. Venituri neschimbate

Unul din patru angajatori care continuă recrutările în perioada următoare oferă pachete salariale neschimbate față de finalul anului trecut. Unul din doi a crescut oferta salarială cu până la 5% în speranța de a atrage candidați pentru pozițiile noi.

Totodată, 18% dintre companii susțin că ofertele lor salariale vor fi cu 5-10% mai mari. Însă, doar 6,5% estimează o creștere între 10% și 20% a pachetelor salariale pentru pozițiile deschise în ultimul trimestru. Comparativ, 18% dintre angajatori erau dispuși în aceeași perioadă a anului trecut să ofere pachete salariale cu 10%-20% mai generoase pentru pozițiile noi.

Salariile oferite de companii 2019. Dezvoltarea business-ului

Studiul mai arată că 52% dintre angajatori spun că dezvoltarea business-ului este principalul motor pentru recrutările din ultimul trimestru. Alți 28,6% caută oameni pentru a compensa plecările din companie de pe parcursul anului, în timp ce aproape doi din zece angajatori au nevoie de noi angajați pentru a compensa deficitul general de personal.

Așadar, șapte din zece companii participante la sondajul BestJobs estimează că până la finalul anului vor deschide până la 10 poziții noi, 14,3% afirmă că vor avea între 11 și 20 de poziții de acoperit, iar unul din zece angajatori va deschide peste 20 de noi poziții. Pentru fiecare poziție, jumătate dintre companii vor recruta un singur angajat, iar patru din zece vor recruta între 2 și 5 angajați.

Ce angajați caută companiile?

Peste jumătate din noile poziții (54%) vor fi pentru muncitori calificați și necalificați, iar restul de 46% sunt pentru angajați de birou (white collars).

Vânzările rămân domeniul cu cea mai mare cerere de angajare (36%). Acestea sunt urmate de:

 • inginerie (27%)
 • IT (24,7%)
 • producție (23,4%)
 • logistică (20,8%)
 • administrativ (19,5%)
 • financiar-contabil (13%)
 • customer service (11,7%)
 • marketing și comunicare (11,6%)
 • business development (10,4%)

Salariile oferite de companii 2019. Inginerii și specialiștii IT

Potrivit angajatorilor, pozițiile cel mai greu de ocupat până la finele anului vor fi cele de ingineri de diferite specializări, muncitori calificați și necalificați, precum și specialiști în IT, vânzări și marketing.

Nivelul de experiență cel mai solicitat rămâne cel mediu, de 2-5 ani.

Pentru fiecare poziție deschisă, cei mai mulți dintre angajatori, respectiv șase din zece, afirmă că vor primi între 10 și 50 de CV-uri. Aproape trei din zece consideră că vor primi mai puțin de 10 CV-uri.

Pe lângă salariul, care este cel mai important factor în atragerea candidaților valoroși, angajatorii consideră că mediul de lucru este al doilea factor important pentru talente. După aceea, urmează echipa.

Citește și Masa monetară, în creștere în 2019. Datele publicate de BNR

 

 

 

Citiți și despre:

 • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
 • Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceriIdei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri Idei de mesaje de Sărbători pentru mediul de afaceri. În perioada Sărbătorilor de Iarnă nu trebuie să vă neglijaţi nici partenerii de business şi nici angajaţii. Trebuie să le transmiteţi şi acestora, aşa cum […]
 • Inspecția Muncii a amendat 1.020 de companiiInspecția Muncii a amendat 1.020 de companii Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 27 februarie – 03 martie 2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 318.200 de euro, adică 1.431.900 de lei. Au fost depistate […]
 • Percheziții la persoane bănuite de trafic de refugiaţiPercheziții la persoane bănuite de trafic de refugiaţi Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T, au efectuat 25 de percheziții domiciliare […]
 • Ce firmă va analiza capitalizarea Poștei Române?Ce firmă va analiza capitalizarea Poștei Române? Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a semnat contractul de consultanță juridică și financiară, în contextul operațiunii de majorare a capitalului social pentru Compania […]