Stiri: Economie

Masa monetară iunie 2022

Salariile românilor, în creştere

08.08.2017

În luna iunie a anului curent, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3313 lei, cu 0,8% mai mare decât în luna mai, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2380 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 17 lei (+0,7%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5853 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1400 lei).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,5%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 113,5%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna iunie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 179,7%, cu 1,2 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2017.

În luna iunie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).