Slide

Stiri: Economie

Venitul Minim European

Salariul mediu din România, în scădere. Cele mai mari venituri sunt în IT

07.09.2018

Salariul mediu din România s-a redus în luna iulie. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, în medie, câştigul salarial nominal net pe economie a fost de 2.708 lei. Valoarea acestuia este în scădere faţă de luna iunie cu 13 lei (-0,5%).

În iulie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut s-a situat la 4.510 lei. Venitul brut a fost cu 0,4% mai mic decât cel din luna anterioară.

Salariul mediu din România – 6.566 de lei, venitul din IT

Cele mai mari salarii s-au raportat în domeniul tehnologiei informaţiei. Pe de altă parte, cel mai mic venit se câştigă în hoteluri şi restaurante.

Astfel, un angajat din domeniul IT a câştigat, în medie, în iulie, 6.566 de lei. În acelaşi timp, un salariat din sectorul hoteluri şi restaurante a avut un venit mediu în valoare de 1.575 lei.

„Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri”, precizează INS.

Reducerile au fost determinate, de asemenea, şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici. În plus, un alt motiv este reprezentat de angajările de salariaţi cu câştiguri mici în unele sectoare economice.

Salariul mediu din România – Sectoarele cu cele mai mari creşteri salariale

În următoarele domenii s-au raportat cele mai mari creşteri ale salariului mediu:

– 21,3% – în extracţia cărbunelui superior şi inferior

– 11% în extracţia minereurilor metalifere

– 4,5% – 6,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea şi distribuţia apei;

– 2,5% – 3,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, transporturi pe apă, colectarea şi epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

Cele mai mari scăderi ale salariilor:

-18,9% – fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului

– 15,7% – activităţi de editări

– 10,5% tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor

– 4% – 5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice

– 3% – 4% în tranzacţii imobiliare, silvicultură şi exploatare forestieră, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii.

Salariul mediu din România – Scăderi şi pentru bugetari

Şi salariile bugetarilor s-au redus în iulie 2018.

Astfel, veniturile au scăzut în învăţământ (-3,7%, în urma reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,1%).

În schimb, în administraţia publică salariile au crescut cu 0,5%.

Citeşte şi PIB-ul României, în creştere. Cum a evoluat economia României în prima jumătate a anului?