Slide

Stiri: Finante

Legea privind salariu minim european, aprobată de Guvern

Salariul mediu, în scădere în luna mai a anului curent

12.07.2022

Salariu mediu România mai 2022. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în luna mai 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie a anului curent.

Câştigul salarial mediu net a fost 3928 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%).

Cele mai mari venituri

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2120 lei).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.

Salariu mediu România mai 2022. Fluctuaţii

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Scăderi

În luna mai 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Citeşte şi Rata şomajului, în stagnare. Câţi români nu îşi găsesc un loc de muncă?