Stiri: Economie

Salariul mediu a crescut la 1760 lei, în decembrie 2013

07.02.2014

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 9 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

În ultima lună a anului trecut, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%, comparativ cu nivelul raportat în decembrie 2012, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Astfel, în luna decembrie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1760 lei, în creştere și faţă de luna precedentă, cu 110 lei, reprezentând 6,7%.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2430 lei, cu 6,7% mai mare decât în luna noiembrie a anului trecut.

Cele mai mari salarii s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare (4515 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (940 lei).

”Nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârşitul de an şi pentru performanţe), sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici”, au explicat reprezentanții INS.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 26,7%.

Majorări s-au mai raportat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, precum și în transporturi pe apă, telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au raportat în transporturi aeriene (-3%).

În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare creşteri, în domeniul sănătății și asistenței (1,8%) și în administraţia publică (1,1%), în timp ce în învăţământ s-a raportat o scădere de 3,7%.