Stiri: Economie

Salariul mediu, în creştere în octombrie

09.12.2014

În luna octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4%mai mare decât în luna septembrie 2014, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 7 lei (0,4%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4500 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 127,0% cu 0,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2014.

INS a mai anunţat că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.