Salariul mediu, în creştere în octombrie

09.12.2014

În luna octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4%mai mare decât în luna septembrie 2014, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 7 lei (0,4%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4500 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 127,0% cu 0,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2014.

INS a mai anunţat că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Citiți și despre: