Stiri: Economie

Salariu minim 2022

Salariul mediu net a crescut la 1.849 lei, în iulie

07.09.2015

În luna iulie, câștigul salarial mediu nominal net a ajuns la 1.849 lei, în creștere față de luna precedentă cu 31 de lei (1,7%), conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cele mai mari valori ale câștigului salarial net s-au raportat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.088 lei).

În această lună, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.563 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2015.

„În majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanță și pentru performanțe deosebite), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, precizează INS.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cu 14,2%, și în alte activități extractive, cu 14,1%.

Scăderile au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanță), sume din profitul net și din alte fonduri. În plus, reducerile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice..