Stiri: Agricultura

Salata cu icre de stiuca de Tulcea

Salata cu icre de știucă de Tulcea, recunoscută la nivel european

07.06.2021

Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit protejată şi recunoscută la nivelul Uniunii Europene. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunţat că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, în cadrul căruia produsul a fost înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată.

Salata cu icre de știucă de Tulcea. Preparare

Produsul este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14 % icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

O tradiţie locală

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Elementele precizate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate.

Citeşte şi Telemeaua de Sibiu, înregistrată ca produs cu Indicație Geografică Protejată