FMCG

SaLF, profesionalism și excelență în distribuția FMCG

01.05.2018

Compania este lider pe piața de distribuție FMCG a județelor Argeș și Dâmbovița. Compania SaLF, cu sediul în Câmpulung, județul Argeș, a fost înființată în anul 1991, activând în prezent în piața de distribuție FMCG și servicii logistice – depozitare și  transport – în regiunea Muntenia. Chiar dacă la început firma a activat doar în domeniul distribuției en gros, începând cu anul 1999 compania s-a dezvoltat accelerat, adresând în mod specific segmentele de distribuție FMCG din categoriile bere, băuturi răcoritoare, ape minerale, cafea, țigări, dulciuri și alte produse alimentare. Începând cu anul 2016, SaLF a intrat și în piața serviciilor logistice de depozitare și transport, încheind parteneriate cu companii multinaționale din tot sectorul de piața FMCG.

„Unul dintre factorii care au determinat succesul de care se bucură astăzi compania este orientarea permanentă a întregii echipe către calitate. Misiunea noastră principală a fost și va fi să aducem valoare în comunitățile unde SaLF își desfășoară activitatea, valorile noastre, pe care le promovăm fiind respectul, loialitatea, responsabilitatea, inovarea și empatia”, ne-a declarat Marius Șulcă, Administratorul SaLF.

Pe lângă misiunea principală, compania SaLF dorește să aducă produsele sale cât mai aproape de consumatorii din toate localitățile acoperite prin activitatea de distribuție și să fie principalul partener și prima opțiune de achiziție pentru magazinele din comerțul tradițional, atât în retail cât și în HoReCa.

Serviciile companiei SaLF și aria de distribuție

Compania SaLF are ca orientare principală stabilirea unor parteneriate de lungă durată, motiv pentru care acordă aceeași importanță atât colaborării directe cu clienții locali, cât și protejării intereselor producătorilor și furnizorilor parteneri. În activitățile de distribuție, depozitare și transport, SaLF garantează pentru serviciile oferite, asigurând calitate și promptitudine pentru depozitarea și distribuția produselor în condiții optime și în termenul de livrare agreat. Datorită modelului de distribuție implementat, angajații departamentului de vânzări pot dezvolta și consolida o relație stabilă și durabilă cu fiecare client în parte, prin frecvențe și timpi de vizită adaptate clienților în funcție de performanța și potențialul lor de dezvoltare, livrare la 24 de ore de la preluarea comenzii, servicii structurate pe specificul și nevoile fiecărui client, consiliere din punct de vedere al portofoliului de produse și suport pentru mercantizare.

Activitățile de distribuție ale produselor FMCG sunt principalul contribuitor la cifra de afaceri a companiei, planurile pe termen mediu având în vedere echilibrarea ponderilor între categoriile mari de activități desfășurate de firmă. Această strategie presupune și explorarea unor zone de business încă neexploatate, care reprezintă oportunități din punct de vedere al sinergiilor cu actualele arii de activitate.

Aria de distribuție a companiei acoperă toată regiunea Muntenia, SaLF dispunând astăzi de 3 spații de depozitare – 2 în Argeș și unul în Dâmbovița – poziționate strategic pentru un flux optim de distribuție, soluții de depozitare modulare pentru depozite, flotă auto modernă cu capacități variate și paleți care să acopere toate tipurile de clienți din piață (bulk/non bulk). În plus, întregul parc auto dispune de monitorizare GPS, iar compania deține și o infrastructură software dedicată optimizării activității companiei, dar și a rutelor de distribuție și de vânzări.

Avantaje competitive și piața alimentelor și băuturilor răcoritoare

Referindu-se la principalele avantaje competitive ale companiei SaLF, domnul Marius Șulcă consideră că unul dintre factorii care au determinat succesul de care astăzi se bucură compania este orientarea permanentă a întregii echipe către calitate.

„Încă de la înființare, am considerat că, pentru o creștere organică, trebuie să avem CALITATEA drept reper, atât în relația cu furnizorii, cât și cu clienții noștri. De aceea, de-a lungul timpului, compania noastră a fost certificată în sistemul de management al calității conform standardului ISO 9001: 2001, realizând trecerea la standardul ISO 9001: 2015. De asemenea, am acordat atenție și îmbunătățirii sistemului de management al siguranței alimentului, prin alinierea sa la standardul ISO 22000: 2005.” Conform domnului Șulcă, toate acestea au fost posibile prin deciziile luate de managementul companiei privind investiții semnificative la nivelul infrastructurii logistice, care au făcut posibilă perfecționarea unui model dinamic de afaceri.

Compania SaLF s-a confruntat și cu provocări pe piața alimentelor și băuturilor răcoritoare, deoarece comerțul tradițional are foarte mult de suferit în ultima perioadă din cauza expansiunii retail-ului modern. În opinia domnului Marius Șulcă, companiile de distribuție se confruntă cu probleme deoarece unii clienți, mai mici sau mai mari, au închis afacerile sau preferă, din diverse motive, să lucreze cu magazinele de tip cash & carry. Alții duc lipsă de cumpărători, deoarece aceștia au ales să-și facă cumpărăturile în marile rețele de magazine.

Echipa de angajați SaLF

În prezent, compania SaLF are cel mai mare număr de angajați în cadrul departamentului de vânzări din zonă, raportat la cifra de afaceri. Acest lucru permite flexibilitate și asigură un răspuns rapid la solicitările venite din partea clienților și a celor aproximativ un milion de potențiali consumatori din județele Argeș și Dâmbovița.

În Departamentul de Vânzări SaLF, își desfășoară activitatea peste 50 de angajați, într-o structură specializată, construită în funcție de structura pieței tradiționale de retail și HoReCa. Echipa cuprinde directori zonali de vânzări și agenți de vânzări – Mixt, HoReCa, LKA și Mercantizor.

Angajații oferă zilnic consultanță în dezvoltarea afacerii pentru mai mult de 5.000 de clienți din cele două județe. Programul de lucru și structura echipei de vânzări oferă flexibilitate și asigură un răspuns rapid la nevoile specifice care apar în relația de afaceri cu clienții companiei.

Pe lângă departamentul de vânzări, echipa SaLF este formată în medie din aproximativ 180 de persoane pentru care contează foarte mult coeziunea echipei. Această unitate este facilitată de un mediu de lucru motivant, bazat pe eficiență, performanță și transparență, SaLF propunându-și să dezvolte permanent oamenii din companie, dar și să atragă forță de muncă valoroasă din exterior.

Investiții efectuate și rezultatele economice ale companiei

Deoarece SaLF a intrat în anul 2016 în domeniul serviciilor logistice, în anul următor a efectuat investiții pentru modernizarea parcului auto și completarea flotei auto cu autoutilitare cu capacități variate de până la 28 de paleți, achiziționarea de soluții de depozitare modulare pentru depozite și soluții software pentru optimizarea transportului. Planurile de viitor ale companiei vizează dezvoltarea continuă și adaptarea permanentă la nevoile pieței pentru capacitățile logistice pe care le deține – flota auto, infrastructura pentru depozite și soluții software pentru managementul acestora.

În ceea ce privește rezultatele economice, pentru anul 2017 SaLF a înregistrat o scădere a profitabilității, compania investind mult în creditarea pieței, precum și în politici de vânzare și în stocuri. Pentru anul 2018, un obiectiv principal îl reprezintă revenirea pe un trend pozitiv față de anul trecut, din punctul de vedere al cifrei de afaceri în activitatea de distribuție, celelalte arii de business urmând să consolideze această creștere.

În privința obiectivelor de dezvoltare viitoare, echipa SaLF a demarat un proiect prin care și-a propus să personalizeze modul în care acoperă teritoriul de distribuție, abordând clienții și făcând vânzare către aceștia cu scopul de a atinge obiectivele, atât la nivel de cifră de afaceri, cât și la nivel de portofoliu. Strategia de dezvoltare pentru următorii ani are în vedere și  dezvoltarea serviciilor logistice, acestea urmând să aducă o creștere a profitabilității.