Stiri: Stiri

Salonul Vintest 2013 – al 36-lea Congres al Viei si Vinului

04.06.2013

Săptămâna aceasta se va desfăşura editia a III-a a Salonului Naţional de Vinuri al României, care va avea loc în 6 – 9 iunie 2013, la Sala Palatului, în aceeași perioadă cu cel de-al 36-lea Congres al Viei și Vinului.

Cele două manifestări marchează astfel o perioadă plină de evenimente, în care vinurile, producătorii şi accesoriile vinului vor fi în atenţie şi în prim plan.

„Producătorii români de vin beneficiază de fonduri europene pentru promovarea pe terţe pieţe, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alocă, anual, circa 3-4 milioane de euro pentru cofinanţarea acestor programe de promovare. De asemenea, discutăm cu ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, un program de promovare prin acţiuni comune”, a spus Cornel Dicu, director în MADR.

Promovarea vinului românesc şi a turismului vitivinicol sunt principalele obiective avute în vedere la salonul de anul acesta.

România ocupă locul 10 la nivel mondial şi pe locul 5 la nivel european din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie.

În ultimii cinci ani, sectorul vitivinicol românesc a accesat integral fondurile europene prin Programul Suport pentru Sectorul Vitivinicol (42,1 milioane euro/an), cel mai vizibil efect constând în replantarea a 19.766 hectare cultivate cu viţă-de-vie. Programul va continua şi în perioada 2014 -2018.