Salvați Copiii a deschis 37 de grădinițe estivale

05.07.2016

Peste 700 de copii din comunități defavorizate din București și alte 21 de județe din România vor beneficia de educație preșcolară, în cadrul celor 37 de grădinițe estivale lansate de Organizația Salvați Copiii. Nevoia unui astfel de demers apare în contextul în care doar 52% dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat — EU-SILC.

Grădinițele vor funcționa pe perioada verii, între 4 iulie și 2 septembrie, pentru a facilita creșterea nivelului de pregătire pentru școală și accesul la educație primară, dar și pentru a preveni abandonul școlar pe termen lung al copiilor proveniți din medii defavorizate. 36 de cadre didactice care vor lucra direct cu cei mici au fost pregătite special pentru acest program. Până în prezent, Salvați Copiii a integrat peste 5.500 de copii de vârstă preșcolară și a instruit peste 1.370 de educatori care lucrează cu copii din comunități defavorizate.

„Salvați Copiii își dorește să ofere sprijin tuturor copiilor, pentru ca aceștia să poată porni cu șanse egale în viață. În acest sens, accesul la educație, începând cu integrarea copiilor în grădinițe, este crucial. Pentru a reduce decalajul la învățătură pentru copiii aflați în pragul excluziunii sociale, Salvați Copiii România este singura organizație care desfășoară, de cinci ani, inițiativa Grădinițele estivale, parte din programul Șanse egale pentru toți copiii, într-o societate fără discriminare”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În cadrul grădinițelor estivale sunt incluși copiii care nu au sau nu au avut posibilitatea parcurgerii etapei preșcolare, din motive socio-economice, care fie nu au fost înscriși în sistemul de învățământ, fie au fost înscriși, dar au avut o participare redusă, aflându-se astfel în risc de abandon școlar. La sfârșitul grupelor estivale, copiii sunt înscriși în sistemul de învățământ preșcolar sau școlar, în funcție de vârstă, iar situația lor educațională este monitorizată pe tot parcursul anului școlar.

„Programul Grădinițe Estivale și-a dovedit utilitatea prin evoluția și rezultatele școlare ulterioare, obținute de-a lungul întregului an școlar de către copiii participanți la program. Școala nu a fost un șoc pentru ei, iar cunoștințele, noțiunile și deprinderile pe care le aveau i-au ajutat să se adapteze mai ușor la cerințele și ritmul programei școlare. Felicitări echipei și Organizației Salvați Copiii!”, a declarat Nanu Tanța, director al Școlii Gimnaziale Nr. 31 Constanța.

Dintre cei 560 de copii participanți la grupele estivale anul trecut, 282 au fost înscriși în anul școlar 2015-2016 la școală, 92,3% având o frecvență bună și foarte bună, iar 86,8% având rezultate bune și foarte bune. 257 dintre copii au fost înscriși la grădiniță. 80% din totalul celor înscriși au rămas în sistemul educațional până în prezent.

Cele 37 de grădinițe estivale sunt deschise în București (sectoarele 1 și 5), Ilfov (Jilava), Iași (comunitatea Dallas), Cluj (Cluj-Napoca și Florești), Hunedoara (Lupeni și Petrila), Dâmbovița (Târgoviște, Vulcana Pandele, Potocelu, Lucieni), Constanța (Constanța și Mangalia), Mureș (Târgu-Mureș), Timiș (Timișoara), Caraș-Severin (Reșița), Dolj (Craiova), Brașov (Prejmer, Săcele), Sibiu (Alțîna), Vrancea (Slobozia Bradului), Vaslui (Vulturești), Suceava (Părhăuți), Olt (Drăgănești Olt), Teleorman (Pietrosani), Prahova (Mărginenii de Jos), Argeș (Pitești), Călărași (Chiselet), Neamț (Roznov).

 

 

Citiți și despre: