Stiri: Social

Salvați Copiii a lansat o linie telefonică pentru copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate

27.10.2015

Salvați Copiii România a lansat, în cadrul unui eveniment organizat cu ajutorul Administrației Prezidențiale, linia telefonică Help-Line și platforma www.copiisinguriacasa.ro. Acestea au drept scop oferirea de informații și consiliere gratuită pentru copiii ce au părinți plecați la muncă în afara ţării, persoanele în grija cărora au rămas aceștia, precum și specialiștii din domeniul protecției copilului și educației.

“Atât nivelul redus de informare al părinților și al persoanelor în grija cărora sunt lăsați copiii, cât și
incapacitatea acestora de a răspunde adecvat unor nevoi specifice, îi afectează negativ pe acești copii încă de la vârste fragede. Mai mult decât atât, în lipsa unui reprezentant legal, ei nu pot beneficia, în deplină măsură, de toate drepturile lor. De aceea, Salvați Copiii demarează o campanie publică de informare și deschide un serviciu de consiliere pentru părinți, aparținători și copii. Este important că beneficiem de sprijinul autorităților în acest demers”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

În acelaşi timp, organizaţia Salvați Copiii România lansează și o campanie de informare destinată părinților, cu privire la obligațiile care le revin atunci când părăsesc România, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului, precum și cu privire la riscurile pe care le implică pentru plecarea părinților la muncă în străinătate.

Chiar dacă statisticile arată că în jur de 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate,numărul real este unul mult mai mare, estimările indicând între 170.000
și 350.000 de copii aflați în această situație.

„Lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părinților, copiii rămași acasă în urma plecării acestora la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional. În plus, lipsa părinților sau a unui reprezentant legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale. În cele mai multe situații, persoanele în grija cărora rămân copiii nu reuşesc să răspundă nevoilor specifice ale copiilor pe perioada lipsei părinţilor şi să realizeze diferite demersuri administrative necesare pentru copii”, explică reprezentanţii Salvaţi Copiii.

În plus, părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate sau care muncesc în afara ţări au, în general, un nivel redus de conştientizare cu privire la efectele negative ale migraţiei lor asupra copiilor, precum şi obligaţiile legale care le revin la plecarea din ţară.

”Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate reprezintă atât pentru Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cât și pentru celelalte instituții responsabile o categorie extrem de sensibilă. Eforturile noastre de a veni în sprijinul acestora dar și al familiilor lor s-au concretizat prin modificările și completările aduse legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Introducerea unui capitol special dedicat acestora a dorit să ofere garanții și mecanisme funcționale, prin care situația acestora să fie adusă la cunoștința autorităților abilitate, dar în egală măsură și responsabilizarea părinților sau reprezentanților legali cu privire la importanța desemnării asumate și transparente a persoanei care se va ocupa de creșterea și îngrijirea copiilor lor pe durata absenței din țară”, precizează Gabriela Coman, Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Linia telefonică Help Line 0800.070.040 este un număr oferit de Digi și apelabil gratuit pe teritoriul
României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. Prin intermediul acestei linii telefonice, un psiholog și un consilier juridic vor oferi consiliere pe teme psiho-sociale și juridice persoanelor interesate.