Stiri: Social

Salvați Copiii și Fundația Orange au lansat o platformă pentru copiii nevăzători

18.06.2015

Organizația Salvați Copiii și Fundația Orange au prezentat rezultatele proiectului E-sight dedicat educației și integrării sociale a copiilor cu deficiențe de vedere. Acest moment a marcat şi lansarea platformei www.e-sight.ro, care cuprinde descrierea activităților derulate cu copiii și resurse destinate lor (tutoriale, aplicații mobile, programe de citire etc.).

E-sight este un proiect de educație digitală și integrare socială prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare și informare, adresat copiilor incluși în unitățile de învățământ special aflate în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Buzău, Târgu Frumos și Arad.

Astfel, per total, peste 400 de copii au beneficiat direct de activităţile desfăşurate pe parcursul derulării proiectului, iar peste 1000 de copii au fost informați cu privire la resursele disponibile.

Acest proiect s-a desfăşurat în perioada mai 2014 – iunie 2015 şi a fost finanţat cu suma de 223.400 lei de către Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet”, ediţia 2014.

De asemenea, Salvați Copiii a contribuit la derularea activităților din cadrul proiectului cu suma de 75.440 lei, prin implicarea echipei de proiect și a voluntarilor.

„Copiii cu dizabilităţi reprezintă o preocupare a organizaţiei noastre, iar proiectul „E-sight” a continuat demersurile pe care le-am început în 2012 alături de Fundaţia Orange, cu scopul de a face o lume mai bună pentru copiii cu deficiențe de vedere sau cu surdo-cecitate. Astfel de iniţiative trebuie continuate şi corelate cu eforturile celorlalte ONG-uri, dar şi ale statului, pentru a putea asigura un cadru performant de dezvoltare pentru aceşti copii.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Ȋn cadrul proiectului E-sight, copiii nevăzători au beneficiat de activităţi educative adaptate nevoilor lor speciale de învăţare şi au participat la ateliere creative şi de dezvoltare a abilităților personale în colaborare cu 55 de voluntari ai Salvați Copiii, precum și cu angajați și voluntari ai Orange.

Astfel, participanții la aceste activități au avut ocazia să discute și despre oportunitățile de integrare în societate şi de acces pe piața muncii.

De asemenea, proiectul a inclus dezvoltarea platformei online www.e-sight.ro ce cuprinde informaţii și aplicații necesare copiilor în activitățile lor zilnice. Astfel, această platformă online devine o resursă importantă pentru copiii cu deficiențe de vedere, o comunitate ce încurajează schimbul de idei și comunicarea.

Alte rezultate ale proiectului includ organizarea a şase expoziții cu lucrările realizate de copii, accesibilizarea a 100 de cărţi şi resurse adaptate şi realizarea unui documentar de conştientizare a nevoilor persoanelor cu deficienţe.

„Prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului „E-sight” şi a rezultatelor obţinute, s-au demonstrat încă o dată importanţa şi necesitatea activităţilor de conştientizare a nevoii de integrare socială a copiilor cu deficienţe de vedere. Proiectul dezvoltat de partenerii noştri de la Salvaţi Copiii reprezintă un pas important în dezvoltarea solidarităţii sociale, în scopul integrării copiilor cu deficienţe de vedere. Platforma www.e-sight.ro include numeroase resurse pentru aceşti copii de care sperăm să beneficieze în continuare cât mai mulţi copii”, a declarat Dana Deac, Președinte Fundația Orange.