Stiri: Social

Saptamana Patimilor 2021 sau Saptamana Mare 2021

Săptămâna Patimilor 2021 sau Săptămâna Mare: Tradiţii şi obiceiuri româneşti

19.04.2021

Săptămâna Patimilor 2021 Săptămâna Mare 2021. Ultima săptămână din Postul Paştelui este cunoscută sub numele de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Iată ce tradiţii trebuie să respecţi în această perioadă!

În acest an, Săptămâna Patimilor începe pe 26 aprilie, cu Lunea Mare, şi se încheie pe 1 mai, în Sâmbăta Mare.

În această săptămână are loc slujba Deniilor, care este săvârşită în fiecare seară, începând din Duminica Floriilor, până în Vinerea Mare.

Creştinii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului, atât sufleteşte, cât şi trupeşte, ţinând post, făcând curăţenie în case şi pregătind alimentele pentru Duminica Paştelui.

Săptămâna Patimilor 2021. Săptămâna Mare 2021. Lunea Mare

În Lunea Mare se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. De asemenea, în timpul Deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor.

În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște.

Marţea Mare

Marţea Mare este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. Această zi se mai numeşte în popor şi Marţea Seacă. De asemenea, ziua de marţi din Săptămâna Patimilor este dedicată tot curăţeniei în case.

Săptămâna Patimilor 2021. Săptămâna Mare 2021. Miercurea Mare

În timpul Deniei din Miercurea Mare este pomenit Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus Hristos.
Tradiţia spune că după slujba de la biserică, cei mici merg cu colindatul, primind ouă care în Joia Mare vor fi înroşite.

Joia Mare

Denia celor 12 Evanghelii are loc în Joia Mare. În această zi, în biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. De asemenea, creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În plus, Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle.

Săptămâna Patimilor 2021. Săptămâna Mare 2021. Vinerea Mare

Vinerea Mare mai este numită şi Vinerea Neagră. În această zi, în biserici se oficiază Denia Prohodului.

Este bine ca în această zi să se ţină post negru. În Vinerea Mare, creştinii merg la biserică pentru a trece pe sub masă.

Sâmbăta Mare

Sâmbăta Paştelui sau Sâmbăta Mare este ziua în care trupul Mântuitorului s-a odihnit în mormânt. Seara, în biserici, se aprind luminile, anunţându-se astfel Învierea.

La miezul nopţii, se oficiează slujba Sfintelor Paşti.

Citeşte şi Când pică Paştele în 2021? Calendar ortodox