Slide

Stiri: Social

Piața vehiculelor electrice în 2024.

Săptămâna Siguranței Rutiere: „Gestionarea vitezei”, cheia pentru salvarea de vieți omenești

08.05.2017

„Gestionarea vitezei” (Managing speed), un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sugerează că viteza excesivă sau inadecvată contribuie la unul din fiecare trei decese produse în trafic, la nivel mondial. Măsurile de combatere a vitezei previn decesele și leziunile din traficul rutier, fac populațiile să fie mai sănătoase, iar orașele, mai durabile.

Aproximativ 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe șoselele din întreaga lume. Studiile indică faptul că de obicei, 40-50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză. Șoferii care sunt bărbați, tineri și se află sub influența alcoolului sunt mai predispuși să fie implicați în accidente rutiere asociate vitezei. Accidentele de circulație rămân principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani. Se estimează că acestea generează costuri care variază între 3 și 5% din PIB-ul țărilor respective și că împing multe familii înspre sărăcie.

Cu toate acestea, doar 47 de țări din lume respectă bunele practici privind una dintre principalele măsuri de gestionare a vitezei, și anume impunerea unei limite de viteză de 50 km/h sau mai puțin în zonele urbane și permiterea autorităților locale să reducă aceste limite chiar mai mult pe drumurile din jurul școlilor, zonelor de locuit și al întreprinderilor.

„Viteza se află în centrul problemei globale a accidentelor din trafic”, precizează Directorul General al OMS, Dr. Margaret Chan. „Dacă țările ar aborda doar acest risc major, vor obține în curând rezultate pozitive, prin drumuri mai sigure, atât în ceea ce privește viețile salvate, cât și prin creșterea mersului pe jos și cu bicicleta, cu efecte profunde și durabile asupra sănătății”.

Măsurile de gestionare a vitezei includ:

  • construirea sau modificarea șoselelor, astfel încât să includă dispozitive care să încetinească traficul, precum sensuri giratorii și limitatoare de viteză;
  • stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare caracteristicii fiecărui drum;
  • impunerea unor limite de viteză prin utilizarea de măsuri de control manuale și automate;
    instalarea de tehnologii incorporate în mașinile noi, precum „intelligent speed assistance”, pentru optimizarea vitezei și sisteme autonome de frânare de urgență;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la pericolul vitezei;

Raportul „Gestionarea vitezei” a fost lansat pentru a prefața cea de-a patra ediție a Săptămânii Mondiale a Siguranței Rutiere, a ONU, care are loc între 8 și 14 mai 2017.

Săptămâna aceasta și campania aferentă, „Salvează Vieți: #ReduViteza”, atrage atenția asupra pericolelor vitezei și a măsurilor care ar trebui implementate pentru a gestiona acest risc major pentru decesele rutiere și leziunile survenite în trafic.