Stiri: Sanatate

Săptămâna viitoare are loc al 40-lea Congres al Societăţii Române de ATI

09.05.2014

În perioada 14 – 18 mai, la Sinaia, va avea loc al 40-lea Congres al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), evenimentul reunind personalităţi marcante din specialitea ATI.

Preşedintele Congresului este secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii şi preşedinte Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Dorel Săndesc.

Congresul va reuni şi câteva manifestări ştiinţifice devenite tradiţionale. Este vorba despre Al 8-lea Congres Româno-Francez de Anestezie şi Terapie Intensivă, Al 6-lea Simpozion Româno-Israelian de Actualităţi în Anestezie şi Terapie Intensivă şi Al 13-lea Congres al Asistenţilor de Anestezie şi Terapie Intensivă. În plus, la aceste manifestări se mai adaugă un simpoziom nou: Prima Ediţie a Simpozionului “România Dodoloaţă”, a Societăţilor de Anestezie şi Terapie Intensivă din România şi Moldova.

Odată cu anunţul de organizare al Congresului, Dorel Săndesc a precizat că specialitatea ATI a evoluat în scurt timp de la un statut marginal, aproape anonim, la una din cele mai dinamice, active, moderne şi respectate specialităţi.

“Congresul Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă din acest an, ca de altfel şi din anii precedenţi, va fi, de facto, o întâlnire ştiinţifică internaţională de înalt nivel, prin numărul record de lectori – invitaţi de cel mai înalt nivel, personalităţi marcante ale specialităţii noastre din întreaga lume, ceea ce confirmă odată în plus recunoaşterea internaţională fără precedent de care se bucură Şcoala românească de ATI pe plan internaţional în ultimii ani. Sunt convins că veţi aprecia ca atare eforturile deosebite făcute pentru a vă oferi un program ştiinţific de excepţie, prin prezenţa constantă în sălile de conferinţă”, a mai afirmat preşedintele Congresului.

Printre temele abordate în cadrul evenimentul se numără managementul căilor aeriene, infecţii, sepsis, disfuncţii de organe, standarde de siguranţă şi calitate în terapie intensivă, sedarea şi analgesia, resuscitarea cardio-pulmonară, tehnici de suport ventilator, terapia paleativă la pacienţii din terapie intensivă, precum şi aspecte de etică şi legalitate în terapie intensivă şi optimizarea managementului perioperator.