Majoritatea produselor s-au scumpit, mai puțin brazii. Un lucru este evident în perioada sărbătorilor de iarnă, anume faptul că românii sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru cumpărături, fie că este vorba de alimente, cadouri sau vacanţe. Singurul preţ care a rămas la nivelul celui de anul trecut este cel al brazilor.
Datele oficiale publicate în ultima perioadă confirmă scumpirile. Astfel, atât datele Eurostat, cât şi cele ale Institutul Naţional de Statistică, arată că preţurile de consum din România au urcat de la 1,3% în septembrie la 2% în octombrie. Aşadar, rata media a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2016 ‐ octombrie 2017) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2015 – octombrie 2016) este de 0,7%.
INS arată că s-au înregistrat creşteri la legume, fructe, carne şi preparate din carne, produse lactate şi ouă, precum şi la plata cazării în unităţi hoteliere. Veştile nu sunt bune nici pentru viitor – Banca Naţională a României avertizează că inflaţia ar putea urca la 2,7% în decembrie 2017 şi la 3,2% în decembrie 2018.
Anul trecut, românii au alocat în jur de 1.600 de lei pentru cumpărăturile din perioada sărbătorilor de iarnă, conform datelor MEDNET Marketing Research Center. Cei mai mulţi bani s-au dus pe mâncare. Pentru cadouri românii au alocat 560 de lei, în timp ce pentru vacanţe şi excursii fondurile cheltuite au fost de 780 de lei de persoană.
Alimentele, mai scumpe
Anul trecut, de Crăciun, preţul unui kilogram de carne de porc costa în jur de 5 lei, însă acum preţul se ridică la aproape 7 lei pe kilogram.
Preţul unui kilogram de carne de porc costă 7 lei kilogramul
Carnea nu este singurul aliment mai scump. De asemenea, în ultima perioadă, preţurile la ouă şi unt s-au dublat.
Astfel, dacă în urmă cu trei luni ouăle se vindeau la producător cu 18 bani bucata, acum au ajuns să coste 36 de bani. În plus, în supermarketuri, aceste produse alimentare au crescut de la 50 de bani la 1 leu oul.
Situaţia este similară şi în cazul untului, unde un pachet care se vindea în vară cu 3-5 lei costă acum 6-10 lei.
Laptele şi produsele lactate se găsesc pe rafturi cu 3,2% mai scumpe ca anul trecut, cel mai mult majorându-se preţul la telemea, mai exact 3,4%.
Legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 6,67%, preţul cartofilor a avansat cu 5,4%, iar alte conserve s-au scumpit cu 7,6%, în octombrie faţă de luna trecută, potrivit INS.
Românii vor plăti de sărbători mai mulţi bani pentru vacanţe, întrucât s-au majorat preţurile pentru cazările turistice. La acestea se adăugă şi faptul că românii vor da mai mulţi bani pentru transport, în contextul în care preţul benzinei s-a majorat în septembrie o dată cu mărirea accizei la carburanţi.
Cât costă un brad
Romsilva va pune în vânzare, anul acesta, 60.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad și molid. Cantitatea este similară cu cea a anului trecut, iar prețurile rămân neschimbate: între 10 și 30 de lei.
Prețurile de vânzare a brazilor de Crăciun din producția Romsilva sunt aceleași ca în 2016: pentru pomii de Crăciun recoltați din regenerări naturale, între 10 și 30 de lei, în funcție de specie și înălțime, iar pentru pomii cu înălțimea de peste 3 metri, considerați comenzi speciale, prețurile sunt stabilite de direcțiile silvice, pornind de la 20 de lei pentru fiecare metru înălțime. Pentru puieții ornamentali, prețurile sunt cuprinse între 30 și 150 de lei.
În marile lanţuri de retail, preţul unui brad începe de la 50 de lei şi ajunge la câteva mii bune de lei, în funcţie de mărime
Acestea sunt preţurile „de producător”, în marile lanţuri de retail preţurile fiind mai ridicate – acestea pornesc de la 50 de lei şi ajung şi la câteva mii bune de lei, în funcţie de mărime.
Cadouri pentru copii şi familie
Bugetul mediu acordat pentru cadourile copiilor de Crăciun se ridică la aproximativ 200 de lei, bani ce se duc, în principal, pe jucării. Per total însă, bugetul de cadouri pentru cadourile întregii familii se ridică la nu mai puţin de 500 de lei.
Bugetul de cadouri pentru cadourile întregii familii se ridică la nu mai puţin de 500 de lei
Prime de la muncă
Toate aceste cheltuieli devin mai puţin apăsătoare în condiţiile în care unii angajaţi primesc de la compania la care lucrează diverse prime pentru Crăciun.
Sezonul sărbătorilor se apropie, iar companiile aleg, din ce în ce mai des, să îşi arate recunoştinţa faţă de angajaţi prin diverse beneficii extrasalariale. Aşadar, nu mai puţin de 70% dintre companiile din România care acordă astfel de beneficii aleg să ofere tichete cadou, conform UP România.
70% dintre companiile din România care acordă prime de Crăciun aleg să ofere tichete cadou
În mod tradiţional, Crăciunul este, pentru români, cea mai importantă ocazie în care se fac cadouri, iar acest lucru este valabil şi pentru angajatori. Este momentul bilanţului şi fiecare companie îşi doreşte să îşi recompenseze angajaţii, să-i fidelizeze şi să-i motiveze să fie la înălţime şi în anul următor.
În acest context, Crăciunul este perioada anului care înregistrează cel mai mare volum de vânzări la categoria tichetelor cadou, raportat la întregul volum anual, pe acest produs.
Piaţa tichetelor cadou a înregistrat o creştere considerabilă încă din 2016, iar în 2017 vânzările de tichete cadou au crescut, pentru Up România, în primele 10 luni ale acestui an cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.