Producatori

SATURN Alba Iulia, piese turnate din fontă pentru industrii de top

01.11.2014

Momentele economice dificile au condus la îndreptarea companiei către industrii precum cea petrolieră și auto. SATURN Alba  Iulia este una dintre cele mai importante turnătorii românești pentru piese turnate din fontă. Compania are o istorie bogată în spate. A fost înfiinţată în anul 1972, sub numele de Turnătoria de piese din fontă pentru maşini unelte ca o întreprindere parte din Centrala Industrială Maşini Unelte Bucureşti. Datorită unei noi investiții, care a condus la o fabrică de scule şi unelte de mână, societatea îşi schimbă numele în Întreprinderea Mecanică Alba Iulia. A produs, până în 1990, piese turnate din fontă, destinate industriei de maşini unelte, în exclusivitate pentru piaţa internă.

Odată cu diminuarea producţiei de maşini unelte în România, compania a întâmpinat probleme serioase de încărcare a capacităţilor de producţie, fapt care a cauzat reducerea personalului de la peste 2.500 de angajați, la aproximativ 1.500. “În anul 1991, se înfiinţează prin HG nr.116/15.02.1991 societatea pe acţiuni şi îşi schimbă numele în SATURN Alba Iulia (S=scule, A=accesorii, TURN=turnătorie), cu obiectul de activitate: proiectarea, producerea şi comercializarea în ţară şi străinătate a pieselor turnate şi eboșate din fontă, a accesoriilor pentru maşini unelte, scule şi unelte de mână. Pentru a reuşi să <supravieţuim>, în perioada 1992 – 1998 societatea a lucrat pentru societăţi din industria metalurgică, lingotiere şi poduri de turnare. În anul 1994, la invitaţia UCIMU – Italia, am făcut o vizită la sediul acesteia din Milano; vizita s-a concretizat într-un <acord de colaborare>. Urmare a acestuia, societatea a început să producă pentru export, nivelul crescând an de an astfel că în 1999 circa 30% din producţie era destinată exportului. Tot în anul 1999 societatea este scoasă la privatizare de către FPS Bucureşti, circa 70% din totalul acţiunilor fiind, în final, cumpărate de CIMU – SRL Milano (formată dintr-un grup de clienţi ai Saturn). Din anul 2000 până în prezent evoluţia societăţii este ascendentă, producţia s-a dublat, iar personalul s-a înjumătăţit faţă de anul privatizării, urmare a creşterii productivităţii muncii. Producţia la export a crescut, ajungând la 80 – 90% din total, în ţări ca Italia, Spania, Turcia, Anglia, Germania, Elveţia”, ne-a declarat Virgil Petru Decean, director general SATURN S.A. Alba Iulia.

Investiții și proiecte 

Toate investiţiile realizate după anul privatizării au fost unele din fonduri proprii, compania face parte din categoria întreprinderilor mari, așadar nu a avut acces la fonduri europene. Acest lucru nu a însemnat însă limitarea lor. În ultimii patru ani valoarea totală a investițiilor s-a ridicat la aproximativ 3.500.000 euro, din care circa 1.200.000 de euro au fost îndreptați către proiecte destinate protecției mediului. Celelalte investiții au vizat creșterea productivităţii, îmbunătăţirea calităţii și reducerea consumurilor materiale şi energetice.

Având ca activitate principală turnarea fontei, SATURN oferă piese turnate din diferite tipuri de fontă, care sunt solicitate datorită unui raport calitate – preţ avantajos pentru parteneri. Saturn toarnă piese din fontă cu grafit lamelar cu greutate între 50 kilograme pe bucată şi 30.000 kilograme pe bucată, şi piese din fontă cu grafit nodular până la 8.000 kilograme pe bucată. Concepţia tehnologică şi execuţia modelelor din lemn pentru formare sunt realizate de personalul propriu.Piesele sunt livrate eboşate, grunduite şi tratate termic pentru detensionare.Societatea are autorizat sistemul de calitate conform EN ISO 9001, fiind certificată de către TÜV GERMANIA”, ne-a explicat directorul general SATURN Alba Iulia, care a adăugat că în multe perioade a fost necesar un efort ridicat pentru pregătirea de fabricaţie şi turnarea pieselor destinate maşinilor noi ale clienţilor. Astfel, societatea a executat piese care au avut caracteristici deosebite, precum lungimi de până la 14 metri şi greutăţi de 38 – 40 tone. “Pentru un alt client executăm piese care după turnare şi tratament termic trebuie să aibă duritate de peste 280HB”, a completat Virgil Petru Decean.

Viziune și strategie

Efectele crizei economice au fost resimțite din plin de companie. Producția, dar și numărul de angajați și investițiile au fost regândite. Dacă în anul 2008 SATURN Alba Iulia a turnat aproximativ 16.000 de tone piese, în următorii trei ani producţia a oscilat între 11.000 și 13.000 tone. În plus, numărul angajaților a scăzut de la 580 la aproximativ 450.

Această perioadă a fost cea în care conducerea companiei a decis să își îndrepte atenția și către domenii diferite și nu doar spre producția pentru mașini unelte. Astfel, societatea a început să preia comenzi destinate industriei de automobile sau cea petrolieră. ”În 2013 – 2014 producţia a început să crească din nou, estimăm pentru anul 2014 o producţie de circa 14.000 de tone. Numărul de personal la rândul său a crescut, la aproximativ 500, dar noii angajaţi au contract de muncă pentru perioadă determinată”, ne-a declarat Virgil Petru Decean, director general SATURN S.A. Alba Iulia.

Cu toate că multe turnătorii sunt închise, iar cele care lucrează au diminuat cu mult producția, conducerea companiei este încrezătoare că investițiile constante și atenția îndreptată spre cerințele pieței vor ajuta la o dezvoltarea continuă. Societatea a investit în ultimii trei ani circa 300.000 de euro pentru asistenţă tehnică, achiziţionarea de programe şi echipamente destinate producţiei de fontă cu grafit nodular. În perioada următoare, avem în vedere investiţii destinate creşterii productivităţii muncii şi reducerii consumurilor materiale”, explică directorul general SATURN Alba Iulia.

Cu o cifră de afaceri care s-a ridicat la aproximativ 16.900.000 de euro anul trecut, pentru 2014 este estimată o creștere, la 19.500.000 de euro.”Pe termen scurt dorim finalizarea lucrărilor referitoare la nodulizarea fontelor şi creşterea cantitativă de piese turnate din această fontă. Pe termen mediu și lung avem în plan contractarea unui credit de investiţii, destinat unui program de modernizare a turnătoriei întocmit anterior”, ne-a declarat Virgil Petru Decean, director general SATURN S.A. Alba Iulia.