Stiri: Finante

Riscul unui război valutar

Saxo Bank: Creşterea preţurilor mărfurilor s-a oprit. Dolarul se întăreşte

26.10.2016

Redresarea din ultimele patru săptămâni a mărfurilor s-a oprit, pe măsură ce dolarul continuă să se întărească, arată o analiză realizată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, în cadrul Saxo Bank. De asemenea, euro, cea mai tranzacționată valută din lume față de dolar, a scăzut sub 1,09€ și a atins cel mai scăzut nivel al său din luna martie încoace. În plus, conform acestuia, o întărire similară a dolarului a fost observată și față de un coș de valute asiatice.

„Anticipările unei creșteri a dobânzii în decembrie de către Fed pe fondul anticipărilor de creștere a inflației (șansele au crescut la 68% de la doar 12% în iulie), în combinație cu stimulentele continue de la Banca Centrală Europeană și de la Banca Japoniei, au susținut recenta întărire a dolarului. Yuanul chinezesc, între timp, a atins un minim pe ultimii șase ani, existând semne că China este pregătită să lase valuta să scadă mai mult ca reacție la scăderea exporturilor”, a spus Ole Hansen, Head of Commodity Strategy – Saxo Bank.

De asemenea, în perioada analizată, indicele Bloomberg pentru mărfuri, ce urmărește un coș de mărfuri principale, a scăzut cu 0,5%, aproape cu aceeași valoare cu care dolarul s-a ridicat față de un coș de valute.

Scăderea și mai mare a cuprului de calitate superioară sub 2,085$ ar confirma o întrerupere a triunghiului simetric ce s-a dezvoltat în legătură cu prețurile cuprului de-a lungul anului 2016. Limita de jos a acestui tipar este cea care este testată în prezent, iar o schimbare ar putea avea ca rezultat faptul că ținta de jos pentru cuprul de calitate superioară pentru 2016 să fie 1,97$. Scăderea recentă a avut loc ca reacție la creșterea dolarului și la scăderea datelor cu privire la producția industrială și importurile din China.

În plus, sectorul energetic a fost tras în jos de prețurile mai scăzute la gaze naturale în timp ce redresarea de o lună a petrolului s-a oprit. Acum piața a evaluat că rezultatul inițiativei conduse de OPEC de a reduce producția pentru a stabiliza prețul va fi un succes. Detaliile despre cine va reduce producția și cât de mult vor fi anunțate la următoarea ședință OPEC din 30 noiembrie.

Metalele prețioase au continuat să se stabilizeze ca urmare a lichidării de la începutul lui octombrie, aurul tranzacționându-se lateral pentru a doua săptămână, pe măsură ce presiunea puternică de a vinde din partea fondurilor a început să se diminueze. Impactul pozitiv al creșterii cererii fizice din China și India, cât și continua acumulare a deținerilor prin produse tranzacționate la bursă, continuă să fie compensate de dolarul în creștere.

„Fondurile speculative și-au menținut o expunere relativ stabilă la mărfuri în ultima lună, iar creșterea mare a expunerii petrolului și acoperirea short în cereale au fost compensate de o reducere abruptă a expunerii metalelor, nu în ultimul rând a aurului”, a mai spus Ole Hansen, Head of Commodity Strategy – Saxo Bank.