Saxo Bank: Scăderea dolarului a susţinut pieţele de mărfuri

07.12.2015

Săptămâna trecută, cu excepția segmentului energiei, mărfurile au fost tranzacționate la prețuri mai mari, probabil și datorită unui ajutor adus de scăderea dolarului, conform unui analize Saxo Bank. Conform analiştilor, întâlnirea OPEC din Viena a creat o retragere nervoasă a țițeiului, în timp ce traderii pe aur au rămas cu ideea că creșterea dobânzii Fed din decembrie va avea un impact negativ asupra metalului prețios.

„Banca Centrală Europeană a prins piețele pe picior greșit joi, după ce a anunțat măsuri semnificative de relaxare cantitativă pe care traderii și investitorii o vor reflecta în prețuri. Investitorii au fugit de titluri și acțiuni, în timp ce euro a ”sărit” cel mai mult din 2009 încoace, iar pozițiile bearish s-au redus mult”, a explicat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Conform acestuia, în timp ce prețul coșului de mărfuri înregistrat de Organizația ONU pentru Alimente și Agricultură în noiembrie a scăzut, adică a avut o direcție opusă creșterii din luna trecută, am avut totuși o săptămână bună pentru grâne și mărfuri soft. Porumbul și soia au crescut pe spatele dolarului slab, crescând atractivitatea culturilor produse în SUA pe piața globală de exporturi.

Zahărul rămâne unul dintre cele mai populare pariuri printre speculatori, iar săptămâna trecută nu au avut de ce să-și facă griji – prețul s-a menținut la niveluri câștigate recent datorită unei reviziuni în scădere a prognozei pe producția din Brazilia.

În acelaşi timp, minereul de fier livrat în porturile din China a scăzut la un nivel record – iarna își face simțită prezența la combinatele siderurgice.

În analiză se mai arată că ţițeiul Brent a atins cel mai scăzut nivel din 2009 încoace, în timp ce inventarul SUA a crescut în pofida unei cereri mai mari de la rafinării, crescută a 10-a săptămână consecutiv. Această creștere contrasezonieră a dus stocurile din SUA la 123 milioane de barili peste media ultimilor 5 ani și a iscat noi discuții despre limitarea capacității de stocare a țițeiului în relație cu supraproducția actuală.

„Un idicator care arată posibila cerere de stocare alternativă poate fi regăsit în creșterea prețurilor de chirie la super-rezervoare. Stocarea plutitoare a devenit un subiect fierbinte în 2009 – pare să revină în actualitate. Deși economia nu arată nici pe departe ca acum 7 ani, super-rezervoarele au atins nivelul de preț al chiriei din 2008”, a mai spus Ole Hansen.

Ţițeiul crud a reușit, în pofida datelor fundamentale negative, să rămână într-un interval sigur. Producția puternică din partea statelor non-OPEC – cum e Rusia, combinată cu o cotă de producție ce se încăpățânează să rămână ridicată în SUA, a creat un context negativ pentru preț.

 

 

Citiți și despre:

  • Preţul petrolului îşi continuă declinulPreţul petrolului îşi continuă declinul Săptămâna trecută, mărfurile şi-au continuat scăderea, în condiţiile în care materiile prime rămân dependente de energie, în timp ce supraproducția de pe piețele de petrol continuă să îngrijoreze, se arată […]
  • Cum va evolua preţul petrolului în următoarea perioadă?Cum va evolua preţul petrolului în următoarea perioadă? După una dintre perioadele cele mai active de vânzări masive de țiței din ultima vreme, atât indicele de țiței  WTI, cât și Brent au rămas în marje neschimbate timp de două luni, arată o analiză Saxo Bank. În […]
  • Evoluţiile valutare scumpesc importurile din ChinaEvoluţiile valutare scumpesc importurile din China Plecând de la evoluțiile cursurilor valutare din 2014 şi cele estimate pentru acest an, importurile din China ar trebui să se scumpească per total cu 17-18%, conform unei analize Tradeville. Prin urmare, […]
  • Cum au evoluat preţurile mărfurilor săptămâna trecută?Cum au evoluat preţurile mărfurilor săptămâna trecută? Săptămâna trecut, mărfurile au trecut prin cele mai bune şapte zile de ceva vreme încoace, indicele Bloomberg Commodity avansând cu 2.4% la metale – atât la prețioase, cât și la cele industriale , arată o […]
  • Criza din Grecia: Băncile elene, închise până pe 7 iulieCriza din Grecia: Băncile elene, închise până pe 7 iulie Criza din Grecia se adânceşte. Astfel, băncile grecești se închid până pe 7 iulie în urma impunerii unor controale ale circulației capitalurilor, iar retragerile de numerar sunt limitate la 60 euro pe zi. În […]