Stiri: Economie

Scadere economica 2020

Previziuni sumbre privind evoluţia economică din România

17.07.2020

Scădere economică 2020. Economia ţării ar putea scădea cu 9% în trimestrul II faţă de trimestrul I şi cu 17% faţă de trimestrul II din 2019, arată o analiză a casei de brokeraj XTB România.
Conform sursei citate, economia românească a avut o dinamică abruptă în luna martie, cu o scădere de 4% venind după două luni de creştere, urmată de o adâncire a ritmului de scădere la -10% în aprilie (potrivit BNR).

Scădere economică 2020. O frânare abruptă

Noi date urmează să sosească în perioada următoare, oferind o imagine mai clară pentru trimestrul II. În estimarea XTB, este posibil ca o frânare abruptă a activităţii să fi condus la scăderi de până la 9% în T2 faţă de T1 2020 şi de 17% faţă de anul anterior – intervalul de nesiguranţă fiind foarte ridicat, totuşi.

Producţia industrială

Producţia industrială a revenit spectaculos în mai (ajustată sezonier) la nivel lunar, plus 15.1%, dar rămâne, în cazul primelor cinci luni ale anului, cu 17% mai jos faţă de perioada similară a anului anterior. Comenzile noi în industrie au revenit cu peste 19%, dar sunt cu aproape o treime mai jos decât anul anterior.

Scădere economică 2020. Redresarea completă va lua timp

În aceste condiţii, redresarea completă va lua timp. Cu toate că, în prima sa parte, putem vorbi de un profil de tip V, este probabil ca ritmul revenirii să se tempereze, aplatizând a doua linie a V-ului în zona sa superioară.

Necunoscutele esenţiale sunt, în continuare:

  • traseul numărului de cazuri noi
  • măsurile la nivel public ce vor decurge din acesta
  • paşii următori ai politicilor fiscale şi monetare, la nivel local şi european

Scădere economică 2020. Diferenţe mari între sectoare

„Cu toate acestea, este evident că diferenţele între sectoare sunt foarte ample şi cifre generale nu pot reda întregul peisaj. Segmente precum transportul aerian, hotelurile şi pensiunile şi serviciile cu relaţionare fizică au avut masiv de suferit, în timp ce o parte din comerţul cu amănuntul, construcţiile, domeniul IT şi serviciile care au putut funcţiona cu angajaţii lucrând de la distanţă au mers relativ bine sau chiar mai bine în raport cu trimestrul comparabil din anul precedent. O abordare diferenţiată este necesară pentru a înţelege profilul general al perioadei următoare”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

Scădere economică 2020. Un trend de încetinire

De asemenea, Radu Puiu, analist în cadrul XTB România, spune că declanşarea pandemiei Covid-19 a avut loc într-un scenariu caracterizat de o creştere economică aflată deja pe un trend de încetinire.

„Acest mix a generat, la nivel internaţional, un şoc de nesiguranţă şi incertitudine cu efecte importante asupra evoluţiilor macroeconomice şi financiare şi a condus la adoptarea unui set de măsuri economice, monetare şi fiscale fără precedent. Prognozele privind creşterea economică la nivel global au fost ajustate semnificativ faţă de estimările anterioare şi indică o recesiune în anul 2020, urmată de o revenire economică în anul 2021. Pieţele financiare internaţionale au reacţionat puternic după intensificarea crizei, cu scăderi sincronizate ale preţurilor activelor, dar şi accentuări istorice ale volatilităţii şi primelor de risc”, a explicat Radu Puiu.

Citeşte şi Consumul de bere din România, în scădere. Cele mai noi date