Stiri: Finante

Nume de firme amuzante

Scădere pe piaţa de M&A, în 2016. Cea mai mare tranzacţie a fost de 7,8 miliarde euro

30.03.2017

Piața de M&A din ţara noastră a înregistrat, anul trecut, o scădere ușoară de 3% comparativ cu 2015, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,54 miliarde USD. Numărul tranzacțiilor a scăzut și el, de la 123 în 2015, la 113 anul trecut. Numai trei țări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creștere a numărului de tranzacții: Cehia, Croația și Grecia, se arată în barometrul EY privind fuziunile și achizițiile din Europa Centrală și de Sud-Est (CSE) – M&A Barometer.

Cea mai mare tranzacție din CSE s-a desfășurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a cumpărat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc și Timișoreana), valoarea preluării ridicându-se la 7,8 miliarde de euro.

Conform raportului EY, valoarea totală a tranzacțiilor din Europa Centrală și de Sud – Est a fost de 47,7 miliarde USD, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferența se datorează, în principal, creșterii valorii medii a tranzacțiilor de peste 100 milioane USD. Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane USD, aceasta a crescut la 385 milioane USD, anul trecut.

După volumul tranzacțiilor, cel mai activ sector din ţara noastră a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria și Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacții (189).

Potrivit sursei citate, în România, 81% dintre achiziții au fost realizate de investitori strategici. Tranzacțiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacțiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziții au fost reprezentate de investițiile românești în exterior.

„Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală. În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă și va crește numărul tranzacțiilor în tehnologie”, a spus Florin Vasilică, Liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România.