Stiri: Retail

Plafonarea adaosului comercial pentru produse alimentare

Scăderea prețurilor la alimente: Consiliul Concurenței face precizări privind modul de aplicare a OUG 67/2023

01.08.2023

Scăderea prețurilor la alimente. Autoritatea de concurență face o serie de clarificări cu privire la modul în care funcționează acordurile de vânzare cumpărare pe lanțul de distribuție al produselor agricole și alimentare în contextul OUG 67/2023, astfel încât riscurile cu privire la restrângerea concurenței să fie minime.

Adaosul comercial

Având în vedere că OUG 67/2023 stabilește un maxim al adaosului comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, se pune problema modului concret în care acest adaos se distribuie între actorii de pe lanțul de distribuție, astfel încât să nu fie restrânsă libertatea revânzătorului de a-si stabili prețul de vânzare sau să fie aplicate alte restricții de concurență care nu sunt necesare pentru atingerea obiectivului OUG 67/2023.

Scăderea prețurilor la alimente. Acord vertical

Conform regulilor în domeniul concurenței, într-un acord vertical, furnizorii pot impune un preț de revânzare maxim. Cu toate acestea, în cazul în care furnizorul combină un astfel de preț maxim de revânzare cu stimulente pentru aplicarea unui anumit nivel al prețului sau cu măsuri menite să descurajeze scăderea prețului de vânzare, aceasta poate reprezenta o restricție gravă a concurenței. De asemenea, o restricție a concurenței poate apărea și dacă companiile schimbă între ele informații sensibile din punct de vedere comercial.

Maximum 5% faţă de preţul de achiziţie

Conform OUG 67/2023, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Pentru minimizarea transparenței în piață, este important ca distribuitorii din lanț să nu transmită mai departe informații cu privire la propriile prețuri de achiziție sau propriile cote de adaos aplicate (procent sau valoare absolută).

Respectarea normelor de concurență

În contextul OUG 67/2023 și cu respectarea normelor de concurență, singura informație pe care un distribuitor o poate transmite mai departe altui distribuitor este adaosul maxim (exprimat în valoare absolută) pe care acesta din urmă îl poate practica, determinat în limitele OUG.

Astfel, aplicarea prevederilor OUG 67/2023, implică o minimă restricție de preț, sub forma unei adaos maxim impus, conform limitelor stabilite de actul normativ în cauză, actorii de pe lanț fiind însă liberi să practice adaosuri mai mici decât adaosul maxim impus de furnizori.

Citește și Alaska Energies se mută în VGP Park București Nord