Stiri: Sanatate

Scăderea preţurilor medicamentelor va amplifica exporturile paralele

24.02.2015

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) cere Ministerului Sănătății măsuri urgente pentru stoparea exportului paralel de medicamente. Astfel, Asociaţia precizează că a luat act cu îngrijorare de creșterea numărului de pacienți din ţara noastră care nu au acces la tratamente din cauza acestui fenomen şi că majoritatea programelor naționale de sănătate au probleme cu asigurarea tratamentului din cauza faptului că distribuitorii nu onorează comenzile.

Această situaţie este generată printre altele de faptul că România practică cel mai mic preț din Europa, ceea ce face ca interese comerciale imorale să mai facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte state, pe bani mai mulți și cu plata în avans.

În contextul în care Ministerul Sănătății ia în discuție alte scăderi de prețuri ale medicamentelor în România, este necesar ca să implementeze mecanisme de protecție care să garanteze ca medicamentele produse pentru România ajung la pacienții români.

”Deși ar trebui să nu ne pese de politica de preț pentru medicamente practicată de autoritățile responsabile, acest lucru ne afectează foarte mult ca și pacienți. Sunt multe situații în care pacienții nu au acces la tratament din cauza exportului paralel. Va dau un singur exemplu, pacienții cu HIV sunt foarte afectați în ultimul timp, au întreruperi de tratament din aceasta cauză, pentru ca distribuitorii nu onorează comenzile. Dacă România dorește, așa cum este normal să aibă, cel mai mic preț la medicamente, trebuie să se asigure că pacienții români au acces sigur la medicamentele necesare. Dacă Ministerul și Guvernul nu intervin în direcția stopării exportului paralel, degeaba vom avea prețuri mai mici, pentru că nu vom avea ce cumpăra”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

COPAC solicită Ministerului Sănătății și Guvernului măsuri urgente care să garanteze ca pacienții din România au acces la medicamentele necesare, stopând exportul paralel și asigurând existența acestora și pe piața românească.

MS cere deţinătorilor de APP să îşi actualizeze preţurile

Ieri seară, Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009.

„Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Astfel, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 state europene (Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania).