Stiri: Sanatate

Scandalul dezinfectanţilor. Cinci spitale nu mai efectuează intervenţii chirurgicale

12.05.2016

La sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc, astăzi, o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivel naţional. În cadrul videoconferinţei, Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor Hexi Pharma în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice.

Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

Judeţul Teleorman – desfăşară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

Bucureşti – Institutul de Pneumologie Marius Nasta

În cazul celor cinci unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţlor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.