Stiri: Companii

Schimbarea locului de munca in 2020

Schimbarea locului de muncă în 2020, printre prioritățile românilor

20.01.2020

Schimbarea locului de muncă în 2020 se regăsește în clasamentul priorităților pentru cei mai mulți români, după familie și sănătate. Astfel, șase din zece angajați afirmă că schimbarea locului de muncă este printre primele trei cele mai importante priorități pentru acest an. Comparativ, la începutul anului trecut, doar patru din zece angajați se declarau nemulțumiți de situația lor profesională și luau în calcul găsirea unui nou loc de muncă.

Schimbarea locului de muncă în 2020. Un salariu mai mare

De asemenea, un salariu mai mare și mai mult timp liber sunt principalele motive pentru care schimbarea jobului este printre priorități pentru majoritatea angajaților în anul 2020, mai ales că, din punct de vedere salarial, 2019 nu a fost prea productiv pentru o bună parte dintre ei. Salariul a stagnat sau chiar a scăzut pentru peste 40% dintre angajați, arată un sondaj realizat de BestJobs.

Schimbarea locului de muncă în 2020. Mediul de lucru și echipa

Un alt motiv invocat de 42% dintre respondenți este că vor să schimbe angajatorul, mediul de lucru sau echipa. Totodată, aproape patru din zece consideră că nu au suficiente oportunități de dezvoltare personală, iar trei din zece au intrat în noul an fără a se simți motivați la actualul loc de muncă. Un sfert dintre respondenți se mai plâng de faptul că lucrează într-o companie în care le este dificil să avanseze, iar 13,4% afirmă că nu le mai place ceea ce fac.

Schimbarea locului de muncă în 2020. Domeniul de activitate

Peste o treime dintre români analizează opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate. De asemenea, 14% au în vedere să își caute un job în afara țării. În plus, alți 17% sunt indeciși, însă nu exclud această opțiune.

Ce spun autorii studiului?

„Schimbările din societate se reflectă profund pe piața muncii. Avem, pe de o parte, inflația ridicată care a erodat o bună parte din veniturile românilor și le-a scăzut puterea de cumpărare, conducând la nemulțumirea angajaților. Apoi, continuă trendul început în urmă cu câțiva ani: românii pun tot mai mare preț pe timpul dedicat familiei și celor dragi. Dacă facem o comparație cu rezultatele sondajului efectuat tot de către BestJobs la începutul anului trecut, când patru din zece angajați aveau în plan schimbarea jobului, vedem o creștere cu 50% a numărului celor interesați de un nou loc de muncă, un procent substanțial. Iar <<mingea>> e la angajați”, declară Dan Puică, CEO BestJobs.

Pentru șase din zece români platformele online de recrutare asigură cele mai mari șanse pentru găsirea unui job nou. În plus, recomandările / referințele sunt importante pentru 30% dintre aceștia. Alții vor să își maximizeze șansele de succes aplicând direct la companiile la care vor să se angajeze.

Citește și Câte mașini Dacia s-au vândut în 2019?