Schimbari climatice

Este stare de urgență în Europa! Anunțul făcut de Parlamentul European

29.11.2019

Schimbări climatice. Parlamentul European declară situație de urgență privind clima și solicită Uniunii Europene să se angajeze în cadrul Conferinței ONU să atingă un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

Schimbări climatice. Conferința ONU

Înaintea Conferinței ONU pentru schimbările climatice COP25 de la Madrid din 2-13 decembrie, deputații europeni au adoptat o rezoluție prin care declară situația de urgență privind clima și protecția mediului în Europa și la nivel global.

De asemenea, Deputații UE cer ca toate propunerile legislative și bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1.5°C.

Schimbări climatice. Strategie

Într-o rezoluție separată, PE solicită Uniunii Europene să-și prezinte strategia de atingere a neutralității climatice cât de repede posibil și cel târziu până în anul 2050, cu ocazia Conferinței ONU pentru schimbările climatice.

Deputații europeni cer, în plus, președintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.

Nivelul de ambiție existent este insuficient

Aceștia consideră că nivelul de ambiție existent este insuficient pentru reducerea semnificativă a emisiilor din aviație și sectorul maritim. Ar trebui ca toate țările să includă emisiile provenite din transportul maritim și aviația internațională în contribuțiile stabilite la nivel național, au adăugat deputații. Aceștia solicită de asemenea Comisiei să includă sectorul maritim în Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Schimbări climatice. Mai mult sprijin financiar

Parlamentul European afirmă că țările UE ar trebui să își dubleze cel puțin contribuțiile la Fondul verde pentru climă. Statele membre sunt cei mai mari furnizori de finanțare publică a combaterii schimbărilor climatice.

În plus, bugetul UE ar trebui să respecte pe deplin angajamentele internaționale ale Uniunii.

De asemenea, se remarcă faptul că angajamentele țărilor dezvoltate nu îndeplinesc obiectivul colectiv de 100 de miliarde USD pe an până în 2020.

Schimbări climatice. Eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili

În cele din urmă, deputații solicită de urgență tuturor statelor membre să elimine subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili până în 2020.

„Parlamentul European a adoptat acum o poziție ambițioasă pentru conferința COP 25 de la Madrid. Având în vedere situația de urgență privind clima și protecția mediului, este esențial să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. De asemenea, este un mesaj clar și oportun pentru Comisie cu câteva săptămâni înainte de publicarea comunicării privind Pactul ecologic”, a declarat Pascal Canfin (Renew Europe, FR), Președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară în timpul dezbaterii de luni.

Schimbări climatice. Voturi

Rezoluția prin care se declară situația de urgență privind clima și protecția mediului a fost adoptată cu:

  • 429 de voturi pentru
  • 225 de voturi împotrivă
  • 19 abțineri

COP25 va avea loc la Madrid între 2-13 decembrie 2019. Președintele Parlamentului European David Maria Sassoli, (S&D, IT) va participa la deschiderea oficială. O delegație a PE, condusă de Bas Eickhout (Verzi, NL), va participa la conferință între 9-14 decembrie.

Citește și Topul celor mai scumpe chirii pentru spațiile stradale

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Este stare de urgență în Europa! Anunțul făcut de Parlamentul European

  1. Pingback: Economie circulara Romania - Studiu ING | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.