Stiri: Agricultura

MADR

Schimbările climatice în agricultură, dezbătute la MADR

24.08.2022

Ministrul Petre Daea a condus în data de 23 august 2022, la sediul MADR, ședința Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură.Această ședință a fost condusă în prezența tuturor membrilor care fac parte din această structură. În deschiderea reuniunii, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a prezentat situația climatică din această perioadă.

În cadrul ședinței, Petre Daea a supus atenției celor prezenți stadiul executării lucrărilor în câmp, cu accent pe evoluția recoltării la floarea-soarelui și porumb. Ministrul a transmis, de asemenea, că stadiul suprafețelor calamitate se află într-o dinamică continuă. Astfel, s-a făcut precizarea că cele mai puțin afectate sunt culturile de toamnă.

 

MADR, în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic

Oficialul MADR a transmis aprecierea sa față de CNSSU pentru operativitatea și sprijinul acordat în vederea modificării unui act normativ care presupune reducerea perioadei de retenție a efectivelor de ovine și bovine, MADR reușind astfel să vină în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic.

„Petre Daea i-a informat pe participanți asupra problemei ridicate de președintele Consiliului Județean Vaslui în cadrul vizitei pe care demnitarul MADR a efectuat-o în acest județ, aceea că mai multe baraje din județ nu sunt funcționale. În acest context, a afirmat că are în vedere promovarea în Guvern a unui act normativ pentru a putea prelua aceste baraje de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la Ministerul Agriculturii în vederea includerii acestora în programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii pentru a îmbunătăţi capacitatea de irigare a culturilor din zonele respective”, conform reprezentaților instituției.

Schimbările climatice în agricultură, dezbătute la MADR

Precizăm că măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice și care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează:

  • Acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea și gestionarea producției;
  • Menținerea în funcțiune a sistemului de irigații și creșterea capacității de irigat;
  • Evaluarea tuturor resurselor de apă și irigare a culturilor;
  • Dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitațiilor în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor;
  • Asigurarea subvenției pentru lucrările agricole;
  • Asigurarea materiei prime pentru zootehnie;
  • Creșterea capacității de industrializare a producției primare.

Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanți la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanțelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor și Infrastructurii; Ministerul Muncii și Solidarității Sociale; Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

 

Citește și Rezultate financiare Corteva