Stiri: Economie

Schimburile comerciale dintre România și Maroc – 647 milioane dolari, în 2013

24.09.2014

Ministrul Economiei, Constantin Niță, efectuează în perioada 22-25 septembrie o vizită oficială în Regatul Maroc, în cadrul căreia sunt programate mai multe întâlniri la nivel înalt cu membri ai Guvernului și cu reprezentanți ai comunității locale de afaceri cu ocazia deschiderii Forumului de Afaceri din Tanger din 24 septembrie.

Ieri, Ministrul Economiei, Constantin Niță, s-a întâlnit la Rabat cu Ministrul Transporturilor, Aziz Rabbah, cu Ministrul delegat al Apărări, Abdelllatif Loudiyi, cu Ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici și Mjlocii, dl. Mamoune Bouhdoud, cu Ministrul Economiei, dl. Mohamed Boussaid și cu Vice-Prim-ministrul, Ministru de Stat, dl. Abdellah Baha.

Discuțiile la nivel oficial cu membrii Guvernului din Regatul Maroc se vor concentra pe identificarea oportunităților de intensificare a cooperării economice bilaterale și pe dezvoltarea de parteneriate în sectoare de interes comun.

La sfârșitul trecut, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale dintre cele două țări depășea 647 milioane dolari, cu 32% mai mult decât în 2012. Din această valoara, 524, 92 milioane dolari au fost exporturi românești şi 112,63 milioane dolari, exportul marocan.

”Putem fi optimiști în privința consolidării poziției Marocului ca cel mai important partener economic și comercial al României în Africa, având ca obiectiv depășirea nivelului de 647 milioane de dolari al schimburilor comerciale anuale dintre cele două țări, România fiind interesătă să dezvolte cooperarea cu Regatul Maroc pe piețele din regiunea africană”, a declarat Constantin Niță.

În primele 6 luni ale acestui an, schimburile comerciale între România și Maroc au fost în valoare de 312,41 milioane dolari, dintre care 249,30 milioane dolari au reprezentat exporturile de produse românești, în timp ce importurile de produse marocane au înregistrat valoarea de 63,11 milioane dolari.

Printre domeniile de interes pentru dezvoltarea cooperării economice se numără consolidarea colaborării bilaterale în domeniul fabricării de autoturisme Dacia la Tanger și Casablanca, cooperarea în domeniul producției, transportului și distribuției de energie electrică și al forajelor de mare adâncime, cooperarea în domeniul IT, aeronautic și al construcțiilor navale.

De asemenea, cu prilejul vizitei au fost convenite mai multe acorduri contractuale și pre-contractuale din partea unor companii românești și partenerii lor marocani în valoare de aproximativ 100 milioane de dolari, care au în vedere proiecte de transfer de tehnologie, producția de echipamente electrice, lucrări de foraj, reparații și construcții navale.