Stiri: Economie

Schimburile comerciale dintre România și Portugalia – 226,31 milioane euro în primele 6 luni

30.09.2014

Ministrul Economiei, Constantin Niță, a avut ieri o întrevedere cu viceprim-ministrul Guvernului Portugaliei, însărcinat cu probleme economice internaționale, Paulo Portas. La discuții au participat și Pedro Gonçalves, secretar de Stat pentru Investiții şi Inovații și João Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la București, precum și secretarii de stat în cadrul Ministerului Economiei, Bogdan Pandelică și Maricel Popa.

”Portugalia este un partener important al României, atât în ceea ce priveşte comerţul, cât şi investiţiile străine directe, iar experienţa sa în domeniul energiei regenerabile, infrastructurii şi absorbţiei de fonduri structurale europene, constituie factori care pot impulsiona relaţiile economice dintre cele două țări”, au afirmat reprezentanții României.

În cadrul întâlnirii a fost analizată evoluția relațiilor bilaterale româno-portugheze, care după aderarea României la Uniunea Europeană, au cunoscut o dezvoltare constantă, anul 2013 marcând un maxim al schimburilor comerciale de 431,41 milioane euro.

În primul semestru al anului 2014, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 226,31 milioane euro, în creștere cu  5,38 % faţă de aceeași  perioadă a anului trecut. Exporturile românești au fost de 88,71 milioane euro (creștere de 15,24 % ) iar importurile de 137,61 milioane euro (scădere cu 0,13%).

În plus, la nivelul lunii iulie 2014, Portugalia s-a situat pe locul 21 în rândul ţărilor cu investiţii străine în România, cu un capital investit de 235 milioane euro şi 514 societăţi comerciale cu participare de capital portughez.

,,Am discutat cu Viceprim-ministrul Guvernului Portugaliei despre necesitatea intensificării colaborării dintre țările noastre. Am agreat cu partea portugheză asupra organizării unui Forum economic româno-portughez pentru a putea consolida relația dintre reprezentanții mediului de afaceri din cele două țări. În același timp, Camerele de Comerț pot juca un rol important în identificarea posibilelor parteneriate”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

Partenerii de dialog au apreciat totodată că intensificarea colaborării la nivel ministerial în domeniile economie, transporturi, agricultură, turism, dar şi la nivel de asociaţii profesionale, poate crea pârghiile necesare stimulării cooperării româno – portugheze pe zona clusterelor industriale, parcurilor tehnologice şi clusterelor agro – alimentare, precum și în sectoare economice ca agricultura,  explorarea şi exploatarea ţiţeiului şi gazelor, producerea de energie, construcţia de baraje etc.