Stiri: Economie

Schimburile comerciale dintre România și China au ajuns la 931 milioane dolari

09.06.2014

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit sâmbătă cu Ministrul Comerţului din Republica Populară Chineză, Gao Hucheng, printre subiectele incluse de agenda de discuții numărându-se cooperarea dintre cele două țări, atât în plan bilateral cât şi în contextul mai larg al apartenenţei ţării noastre la zona Europei Centrale de Est şi la Uniunea Europeană, dezvoltarea de parcuri industriale, precum și accesul pe piaţa chineză a produselor românești, în special a celor de origine animală.

De asemenea, s-a purtat discuții privind proiectele de investiţii pentru care companiile chineze şi-au exprimat interesul: modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti, realizarea tronsonului de autostradă Craiova – Piteşti și construcţia tronsonului feroviar de mare viteză Bucureşti – Constanţa.

Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei oficiale efectuate de ministrul Constantin Niţă la Ningbo, în perioada 6–9 iunie, cu ocazia Conferinței ministeriale a miniștrilor economiei și comerțului din China și țările Europei Centrale și de Est.

În ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor industriale, cele două părţi au agreat asupra necesităţii identificării celei mai bune soluţii din punct de vedere al domeniilor şi locaţiilor care pot fi integrate în proiect. În acest sens, o delegaţie de experţi chinezi urmează să efectueze o vizită de documentare în România.

Ministrul Constantin Niţă a explicat că potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării, iar bunele relaţii politice confirmate în ultimii doi ani pot fi valorificate la nivelul schimburilor comerciale şi dezvoltării de proiecte majore de infrastructură.

”România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Prin dezvoltarea acestora vom avea efecte pozitive la nivel economic şi social – revigorarea industriei, crearea de noi locuri de muncă. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementării”, a adăugat ministrul Economiei.

Schimburi comerciale de 3,28 miliarde dolari în 2013

Potrivit ministrului Economiei, în primele trei luni din acest an schimburile comerciale dintre China și România au fost de 931 milioane dolari, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent

,,Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China, dialog care a fost marcat de două evenimente importante anul trecut -întâlnirile la nivelul şefilor de guvern român şi chinez de la Beijing (iulie 2013) şi Bucureşti (noiembrie 2013). Aniversăm 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China, respectiv 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic amplu de cooperare dintre România şi R. P. Chineză. Toate aceste elemente sunt reflectate de nivelul schimburilor comerciale bilaterale care au totalizat 3,28 miliarde dolari în anul 2013. În primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioane dolari, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Cu siguranţă există încă potenţial de creştere, iar produsele companiilor româneşti îşi pot găsi locul pe această piaţă ofertantă a Chinei”, a declarat Constantin Niţă, Ministrul Economiei.