Producatori

Schlemmer România, în topul furnizorilor din industria auto

01.11.2019

Compania oferă cea mai variată gamă de produse pentru cei mai renumiți producători. Schlemmer România oferă în acest moment cea mai variată gamă de produse din domeniu, pentru producătorii din industria auto și nu numai, cum ar fi tuburi extrudate de protecție a cablajelor electrice; tuburi extrudate pentru sistemele de spălare a farurilor, camerelor și parbrizelor; tuburi de evacuare a apei din mașinile de spălat vase și rufe; tuburi extrudate pentru pompele de benzină; piese injectate pentru protecția cablajelor electrice și piese injectate de precizie pentru pompele de benzină. Schlemmer România este una dintre puținele fabrici din grup care poate oferi acest avantaj al proceselor multiple într-o singură locație de producție.

Schlemmer România a fost înființată în anul 2005, însă activitatea propriu-zisă de producție a fost lansată abia în anul 2006, după obținerea certificării ISO TS. La început, fabrica deținea 1.800 mp de hală, din care jumătate era producție și jumătate depozit. Extrudarea de tuburi de protecție a fost primul proces implementat în România.

Din 2011 a început o extindere a suprafeței totale la 3.600 mp, pentru a facilita implementarea unor linii noi de extrudare tuburi tehnice, diversificarea proceselor prin asamblarea tuburilor de apă, precum și termoformarea și instalarea primelor 2 mașini de injecție. Prin această diversificare, compania a ajuns să livreze câteva mii de produse diferite către clienții din regiune.

2013 a fost anul în care, pentru a câștiga spațiu de producție, compania a început o colaborare cu firma de servicii logistice Gebüder Weiss în vederea externalizării depozitului de produse finite în direcția Arad, pentru a oferi clienților posibilitatea optimizării stocurilor și transporturilor.

Din 2015, în al 3-lea val de investiții în valoare de peste 5 milioane de euro, compania a pornit fabrica de injecție cu 23 de mașini, un sistem de alimentare centralizat al materiei prime și un atelier de mentenanță. Suprafața cumulată a celor 2 fabrici s-a mărit astfel la cca 7.000 mp.

2018 a adus un nou pas de dezvoltare prin aprobarea investiției pentru matrițeria nouă și clădirea nouă de birouri, construită pentru echipa de dezvoltare și implementare a proceselor și proiectelor noi

În 2019, Schlemmer România a livrat produsele sale către mai bine de 100 de fabrici producătoare de cablaje din lume, din America până în Japonia și Indonezia.

Avantajele competitive

La început, Schlemmer s-a orientat spre producătorii de cablaje în proporție de 90%. Pe măsură însă ce aceștia au început să transfere proiecte spre nordul Africii, Bulgaria sau Serbia, compania a fost nevoită să se re-orienteze.

„Am început treptat să producem cantități din ce în ce mai importante de tuburi tehnice și piese injectate de precizie, cu valoare adăugată sporită. Pentru a facilita această trecere, ne-am dezvoltat o echipă locală de proiectare, care în prezent numără mai mult de 30 de persoane”, ne-a declarat Dl. Alin Stavariu, General Manager Schlemmer România.

Un alt aspect care a trebuit să fie îmbunătățit a fost infrastructura și capabilitățile tehnice, în ceea ce privește mentenanța și reparațiile matrițelor.

Principalele avantaje care au contribuit la dezvoltarea consistentă din ultimii 10 ani a companiei sunt competitivitatea, flexibilitatea și reactivitatea față de cerințele clienților

Politica grupului Schlemmer este de a îmbunătăți continuu calitatea produselor sale și de a răspunde așteptărilor clienților săi, politica aplicată în toate locațiile sale. Schlemmer România deține certificări pe cerințele standardelor de calitate din anul 2006, moment care a marcat debutul activității din România.

Evaluarea conformării cu cerințele standardelor ISO 9001 și IATF 16949 se face anual, recertificarea pe aceste standarde urmând a avea loc în 2021. În acest sens, Schlemmer asigură personalului cele mai bune condiții de muncă, pregătindu-se pentru obținerea certificării pe cerințele de Securitate și sănătate în muncă, ISO 45001.

Dotările și inovațiile tehnologice

Schlemmer România este organizată în 2 unități operative: Extrudare și Injecție. Fiecare secție conține și procese secundare, cum ar fi asamblarea și termoformarea. Complexitatea operațională nu este dată de valoarea fiecărei piese, pentru că piesele din mase plastice sunt mai degrabă considerate commodities, ci de numărul mare de piese și volumul lor ce trebuie depozitat, transportat și livrat către client la standardele de calitate cerute. Pentru a reuși acest lucru, este nevoie de procese de fabricație excelente.

Secția de Injecție a beneficiat în ultimul an de investiții tehnologice consistente, reprezentate de 9 mașini Engel de la 220T la 350T forță de strângere. Ceea ce face ca aceste utilaje să fie deosebite sunt însăși dotările acestora – mașinile includ tehnologie IQ Weight control (intelligent process fluctuation compensation), dar și tehnologie IQ flow control, care asigură un proces eficient și constant de temperizare a matrițelor. Fiecare mașină Engel este dotată cu conexiuni rapide (Staubli), menite să asigure temperizarea matrițelor și scurtarea timpului necesar conectării termoregulatoarelor.

La secția de Extrudare, compania are în dotare linii de producție de la LuMa-Tec. Sub acest brand, compania Schlemmer a dezvoltat în ultimii ani o tehnologie care asigură stabilitatea și repetabilitatea proceselor.

„Compania a investit în cercetare și dezvoltare la nivel de proces. Acum, liniile de producție reprezintă o însumare a celor mai noi tehnologii existente pe piață la ora actuală, fiind capabile să prevină erorile umane, să reducă timpul de lucru și să ușureze munca operatorului”, afirmă GM-ul companiei.

Noi proiecte, noi angajați

Schlemmer România are în acest moment circa 411 angajați. În fiecare an, compania face angajări pentru a asigura resursa umană necesară, având în vedere contractarea unor noi proiecte. Angajații companiei beneficiază de un mediu de lucru plăcut, la standarde internaționale, dar și de beneficii financiare și non-financiare.

Schlemmer dorește să le ofere angajaților săi încredere și siguranță, oferindu-le un loc stabil de muncă, precum și oportunitatea de a se dezvolta în continuare

Pe lângă pachetul salarial și beneficiile obișnuite, angajații companiei beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.400 lei, acces gratuit în saloanele VIP din cadrul Spitalului Județean de Urgență la secțiile de Obstetrică și Interne, acces gratuit la biblioteca on-line Bookster, precum și petreceri tematice organizate de firmă pentru toți angajații și workshop-uri sau team building-uri.

Schlemmer România contribuie la dezvoltarea comunității sătmărene

Schlemmer România se implică activ în proiectele sociale din Județul Satu Mare. „Dorim să contribuim la dezvoltarea domeniului sanitar, cultural, educațional, dar și să ne implicăm în evenimentele de impact sătmărene. Astfel, în 2013, am reușit să renovăm și să dotăm 2 saloane, secția de maternitate a Spitalului Județean și camera de gardă. În anul 2014, în incinta spitalului am renovat și dotat secția Obstetrică-Ginecologie cu un monitor fetal cardiotocograf și o masă ginecologică. Iar în 2015, am renovat și dotat 2 saloane interne ale Spitalului Județean,” detaliază Dl. Alin Stavariu.

Compania își dorește să susțină învățământul, astfel în 2013 la grădinițele GPP Guliver, GPP 13, GPP NR.5 s-au efectuat complexe de joacă pentru copii. Alte sponsorizări de grădinițe includ Creșa Albă ca Zăpada, GPP9, GPP Draga mea, GPP Floarea de lotus, Grădinița parohia reformată și multe, multe altele.

Sponsorizările au vizat și ONG-ul Rotaract, dar și Rotary, care se implică în mod constant în dezvoltarea orașului. Un proiect de suflet al echipei Schlemmer este evenimentul Street Music Festival. În plus, compania a susținut și alte organizații culturale: Asociația Gutenberg, Asociația culturală „Sătmărenii”, Asociația Rovenio, Centrul de Excelență ,,Colegiul Național Mihai Eminescu’’, Asociația Umanitară Petru-Bran, Asociația „Vreau să trăiesc liber” și Fundația Someș prin proiectele „Un Crăciun pentru fiecare copil”, ,,Dăruiește căldură de Crăciun” și „Încalță și tu un copil de Paște”.

Schlemmer România îi ajută pe tinerii pasionați de sport, prin intermediul Clubului Sportiv Cetatea Ardud, Clubului Sportiv Yakuza, Clubului Sportiv ADEP și a Clubului Sportiv Someșu-Oar

Situația financiară și planurile de viitor ale companiei

Schlemmer România investește constant în dezvoltarea sa. Dacă până acum a construit din banii proprii cele trei clădiri, compania folosește în acest an oportunitatea de a închiria spații logistice în noile hale din imediata apropiere. În prima fază, vor fi centralizate în noile spații toate procesele de logistică, pentru a putea eficientiza folosirea spațiilor din halele de producție și a crește în continuare cifra de afaceri. Cei peste 4.000 m² închiriați fac parte din parcul dezvoltat de compania Tarr Logistic în comuna Vetiș și care va ajunge în faza finală la peste 15.000 m², asigurând spațiu suficient de dezvoltare pentru Schlemmer și nu numai.

În 2018, cifra de afaceri a crescut cu 17% față de anul anterior, iar pentru 2019 este prognozată o creștere de 11%

În continuare, compania se așteaptă la o creștere moderată, încetinită pe de o parte de criza din domeniul auto. Chiar și în acest context, compania planifică pentru 2020 depășirea cifrei de afaceri de 40 de milioane de euro, menținând în același timp profitabilitatea operațiunilor.

Cum va arăta viitorul companiei? Bine, dacă luăm în considerare planurile de consolidare și orientarea spre produse mai complexe, către clienți noi și e-mobility, adică produse orientate către automobile electrice.