Peste 13.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în perioada 27 – 30 martie 2018. În decurs de patru zile, în perioada programului național „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”, peste 250 de grupuri de elevi din toată țara însoțiți de profesorii lor au ales să-și îmbogățească cunoștințele despre natură și biodiversitate la Muzeu, dar și să petreacă momente de relaxare în afara clasei.
Numărul celor care aleg să viziteze Muzeul Antipa în perioada activităților non-formale ale Școlii Altfel crește an de an, iar acest fapt se datorează în mare parte și interesului crescut pe care tinerii îl manifestă față de activitățile științifice desfășurate la Muzeu.
Programul inițiat de Ministerul Educației Naționale îi implică atât pe elevi cât și pe dascăli în activități extracurriculare și extrașcolare care le valorizează talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante.
Studii recente arată că, în prezent, muzeele de știință și, în particular muzeele de istorie naturală își propun să dezvăluie ce se întâmplă „în spatele ușilor închise” ale unui laborator de cercetare. Astfel, instituțiile vizate își propun mai nou să ofere „pe viu” vizitatorilor oportunitatea de a observa modul în care „se face” știință, să interacționeze direct cu specialiștii sau, uneori, chiar să participe nemijlocit la procesul de cercetare alături de aceștia.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este cu precădere locul unde elevii pot să capete cunoștințe esențiale despre unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre actuale: biodiversitatea. Pentru a înțelege pe deplin consecințele dezastruoase ale pierderii biodiversității, tinerii trebuie sa fie informați despre amenințările pe care poluarea sau amestecul intruziv al omului în ecosistem le provoacă planetei, dar și despre măsurile care se întreprind pentru a limita aceste amenințări. Muzeul Antipa încearcă să răspundă acestor necesități ale publicului, adresându-se celor care vor lua decizii în ceea ce privește viitorul planetei noastre: tânăra generație.
Elevii au avut astfel prilejul să viziteze un muzeu care deține astăzi un patrimoniu științific de 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate provenind din România şi din diverse zone geografice, patrimoniu obținut prin eforturile susținute ale lui Grigore Antipa, dar și a nucleului de cercetători care a continuat și îmbogățit moștenirea culturală lasată de marele savant.