Stiri: Social

Scoala cu scLIPICI

Şcoala cu scLIPICI: 250 de elevi din judeţul Cluj s-au reîntors la şcoală

02.09.2020

Şcoala cu scLIPICI. Nu mai puţin de 250 de copii din mediul rural clujean s-au întors după şase luni la “școala cu scLIPICI”, anunţă Fundația Noi Orizonturi care lucrează de 20 ani cu elevi și profesori pentru a oferi tinerilor o educație potrivită pentru secolul XXI.

„Copiii și învățătorii din mediul rural care nu au putut trece la varianta online a școlii au nevoie să revină la școală pentru a relua învățarea”, conform sursei citate.

Şcoala cu scLIPICI. Sprijinul PEPCO România

Cu ajutorul PEPCO România, Noi Orizonturi a pregătit împreună cu cinci școli rurale un program estival cu activități educaționale menite să ajute elevii din clasele I-IV să recupereze decalajul de învățare generat de aproape șase luni de lipsă din școală (perioada de „online” a școlii plus perioada de vacanță de vară).

Un raport al McKinsey&Company estimează că un elev care nu are acces la nicio resursă de învățare în această perioadă de pandemie, poate pierde între 12 și 14 luni de achiziții școlare.

Școlile care și-au deschis porțile în vacanța de vară pentru copii sunt:

  • Băișoara
  • Sînpaul
  • Florești
  • Viișoara
  • Mintiu Gherlii

Şcoala cu scLIPICI. Activităţile organizate

S-au organizat timp de două săptămâni activități de citire-scriere în jurul a 10 cărți atractive pentru care Fundaţia Noi Orizonturi a derulat în luna iulie o campanie de colectă de carte împreună cu librării din Cluj-Napoca. La finele celor 10 zile, fiecare copil a primit un set de cărți printate din librăria online – carticusclipici.ro, cărți care sunt pe nivelul său de citire.

Activitățile au fost conduse de experți ai Noi Orizonturi, alături de învățători, profesori ai fiecărei școli, la care s-au adăugat aproape 30 de voluntari și parteneri – învățători și profesori din școli clujene, studenți și elevi care se pregătesc să devină profesori, artiști în rezidență ai Centrului Cultural Clujean, personal și colaboratori ai altor organizații neguvernamentale care activează în comunele clujene.

Şcoala cu scLIPICI. Un exerciţiu de antrenament extraordinar

„Organizarea acestei școli de vară a fost un exercițiu de antrenament extraordinar și pentru noi și pentru cele cinci școli cu care am colaborat: pentru fiecare comunitate am făcut 2-3 scenarii pe care le-am tot schimbat pe măsură ce prevederile și recomandările naționale se schimbau. Era multă teamă și este de înțeles, după aproape șase luni în care personalul școlii nu s-a văzut cu elevii, cu părinții și foarte multe informații contradictorii circulau în online legat de deschiderea școlilor. După două zile de școală de vară, lucrurile intrau însă într-un nou normal, lumea se obișnuia cu măsurile de prevenție și motivația revenea văzând dorința de reconectare și învățare a copiilor”. declară Anca Gaidoș, director operațional al Fundației Noi Orizonturi.

Citeşte şi Rata şomajului în România: 5,4% la finele lunii iulie 2020