Slide

Stiri: Social

Admitere toamnă 2024 Universitatea Politehnica Timişoara

Școala de Vară de Știință și Tehnologie Măgurele și-a deschis porțile

26.08.2019

Școala de Vară de Știință și Tehnologie Măgurele. Astăzi, 26 august, s-a dat startul celei de-a doua ediții a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele. Nu mai puțin de 50 de elevi vor trece pragul institutelor de cercetare de pe platformă unde, timp de două săptămâni, vor desfășura activități de cercetare complexe, sub coordonarea unor echipe numeroase de mentori:

  • cercetători
  • cadre didactice din învățământul universitar din domeniile STEM
  • specialiști și practicieni cu experiență

Școala de Vară de Știință și Tehnologie Măgurele. Ateliere, seminarii și dialoguri

Alți 50 de profesori și consilieri școlari li se vor alătura în săptămâna 2-6 septembrie, când vor participa la ateliere, seminarii și dialoguri facilitate de specialiști în științele educației și consiliere școlară.

”Respiră – Învață – Măsoară – Împărtășește” este motto-ul sub care se vor desfășura, timp de două săptămâni, atelierele interdisciplinare ale școlii de vară dedicate elevilor de liceu din toată țara.

Școala de Vară de Știință și Tehnologie Măgurele. Schimbările climatice

În perioada 24 august – 6 septembrie 2019, institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele și facultățile Universității din București vor găzdui ateliere ce vor viza, în special, studiul mediului, impactul activităților umane asupra schimbărilor climatice și asupra biosferei, dar și alte teme conexe.

Temele propuse în acest an vor aborda subiecte din fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică, inginerie, comunicarea științei, arte plastice și vizează dezvoltarea abilităților în patru arii:

  • creșterea cunoștințelor teoretice și a înțelegerii domeniilor științifice
  • dezvoltarea abilităților practice și de aplicare a noțiunilor din știință
  • folosirea tehnologiilor informatice în știință și transferul rezultatelor din știință către societate.

Temele de cercetare din acest an au ca subiect:

  • monitorizarea calității aerului
  • conversia energiei solare în energie electrică
  • metode de reprezentare a datelor științifice folosind realitatea virtuală
  • chimia computațională, automatizarea experimentelor științifice

Școala de Vară de Știință și Tehnologie Măgurele. Dezvoltarea unei capsule automatizate pentru monitorizarea calității aerului

Tema centrală din acest an are ca obiectiv principal dezvoltarea unei capsule automatizate pentru monitorizarea calității aerului și a parametrilor meteorologici. Echipa de mentori, alături de liceenii pe care îi va coordona, va monitoriza în timp real cei mai importanți poluanți rezultați din activitatea umană, împreună cu factorii de mediu ce influențează dinamica acestora.

Totodată, ediția Școlii de Vară de Știință și Tehnologie din acest an integrează componenta umanistă, prin ateliere de comunicare a științei, de stimulare a gândirii antreprenoriale și arte vizuale.

Programul detaliat al Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele poate fi accesat aici: http://events.theory.nipne.ro/msciteh/program/

Organizatori

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un proiect educațional organizat într-un parteneriat între:

  • Universitatea din București
  • Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH)
  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP)

Citește și ALTEX România, decizie importantă: Ce proiect a demarat în parteneriat cu ANPC?