Stiri: Sanatate

Risc seismic școli

Școli închise 25 ianuarie 2019. Motivul: Creșterea alarmantă a cazurilor de gripă

23.01.2019

Școli închise 25 ianuarie 2019. Școlile se închid vineri, 25 ianuarie 2019, din cauza gripei, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă. Instituția mai precizează că săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia, conform raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.

Potrivit specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Școli închise 25 ianuarie 2019. Ordinul aprobat de Ministerul Educației

Ministerul Sănătății a informat Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019.

Măsura de închidere a școlilor a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Prin urmare, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

Școli închise 25 ianuarie 2019. Sfaturi pentru părinți

“Vom continua să supraveghem atent evoluția gripei în toată țara. Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor patru zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Măsurile de prevenție și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se mențin și în perioada următoare.

Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual.

Școli închise 25 ianuarie 2019. Suplimentarea dozelor de vaccin anti-gripal

Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

„Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Școli închise 25 ianuarie 2019. Recomandări pentru populație

Populației se recomandă să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică folosire sau tuse/strănut);
• Igiena adecvată a mânilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
• Continuarea vaccinării antigripale

În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare pot să limiteze accesul vizitatorilor în spitale.

Citește și Comper 2019 subiecte matematică. Anunțul organizatorilor