Stiri: Sanatate

Screening tuberculoza 2019 - Ministerul Sanatatii

Ministerul Sănătății lansează un program de screening pentru tuberculoză

25.03.2019

Screening tuberculoză 2019. Ministerul Sănătății a anunțat că derulează cel mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel național. Este vorba de proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426.

Acest proiect beneficiază de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuția din bugetul Ministerului Sănătății, în valoare de 975 mii lei.

Screening tuberculoză 2019. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Beneficiarul proiectului este Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Programul de screening are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023). Acesta este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

În 2018 a fost realizată metodologia de screening și s-a inițiat achiziția caravanelor care vor fi livrate în luna mai, pentru a fi utilizate în activitățile programului.

Screening tuberculoză 2019. O prioritate pentru România

„Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci și la nivel internațional, iar proiectul demarat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, alături de partenerii din asociațiile de pacienți și societatea civilă, are o importanță strategică în eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică. Proiectul înseamnă un pas major în lupta împotriva tuberculozei. El presupune activități integrate, care vizează în primul rând depistarea precoce a cazurilor de TB, prin screening, precum și diagnosticarea și tratamentul pacienților din grupuri vulnerabile, acolo unde este nevoie de intervenții rapide și eficiente pentru a stopa tuberculoza”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În plus, proiectul este parte integrantă din Strategia Națională de Control a Tuberculozei.

Screening tuberculoză 2019. Principalele direcții:

 • promovarea incluziunii sociale
 • combaterea sărăciei
 • combaterea discriminării cu scopul creșterii accesului la servicii durabile, de înaltă calitate

Screening tuberculoză 2019. Caravane mobile

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va folosi trei caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziționate.

Proiectul urmărește optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB pentru 15.003 de români, care are putea fi depistați în urma screningului, prin activități care includ reevaluarea periodică, în vederea creșterii aderenței la tratament, precum și prin elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma acțiunilor de screening, în conformitate cu Strategia Națională de Control a Tuberculozei 2015-2020.

Metodologie unică de screening pentru TB, aplicabilă la nivel național.

Screening tuberculoză 2019. Metodologie unică

Pentru îmbunătățirea depistării precoce a tuberculozei, în cadrul proiectului va fi elaborată o metodologie unică de screening pentru TB, aplicabilă la nivel național pentru asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului și consolidarea controlului tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

„România implementează politici pentru a stopa și combate tuberculoza. Așa cum știți, de anul trecut avem și o Lege a Tuberculozei, iar prin demararea efectivă a acestui proiect, specialiștii/medicii vor merge către grupurile vulnerabile pentru a diagnostica precoce această gravă problemă de sănătate publică și pentru a lua măsurile eficiente de control. Este foarte important că, pentru implementarea acestui proiect, vor colabora medici, reprezentanți ai pacienților și societatea civilă. Doar împreună putem lupta eficient împotriva tuberculozei”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Screening tuberculoză 2019. Formarea de specialiști

Pe lângă activitățile de screening, diagnosticare și tratament al tuberculozei, proiectul include o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul TB. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație medicală continuă, teoretice și practice, dezvoltate în cadrul unui curriculum de formare acreditat în baza metodologiei realizate la nivel național. Complementar, 60 de profesioniști, din grupul țintă, vor fi implicați în schimburi de experiență și de bune practici în domeniul screeningului TB, în alte state membre ale Uniunii Europene.

Screening tuberculoză 2019. Informare și conștientizare

Programul înglobează totodată și activități de informare și conștientizare cu privire la necesitatea depistării precoce, a diagnosticării și tratamentului tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, care vor fi derulate în cadrul grupurilor țintă și al publicului larg, menite să susțină acțiunile specialiștilor în vederea controlului tuberculozei în România.

Screening tuberculoză 2019. România, țara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE

Țara noastră rămâne în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză. În 2018, potrivit datelor Programului Național de Supraveghere și Control al Tuberculozei, în țara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, la adulți. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.

Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în:

 • București (822 de cazuri)
 • Iași (599 de cazuri)
 • Dolj (595 de cazuri).

Pe de altă parte, la polul opus se află județele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) și Sălaj (90 de cazuri).

În ceea ce privește tuberculoza la copii, în 2018 au fost diagnosticate 545 de cazuri, dintre care 5 au fost recidive. La fel ca în cazul adulților, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București (64 de cazuri), urmat apoi de județele Teleorman (49 de cazuri) și Maramureș (32 de cazuri).

Valoarea finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Screening tuberculoză 2019. Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

 • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
 • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
 • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
 • Asociația SamuSocial din România
 • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
 • Fundația Romanian Angel Appeal (RAA)

Citește și Conferința Internațională Arhitecții Educației 2019 revine în toamnă la Cluj-Napoca