Stiri: Finante

Se înfiinţează un nou organ fiscal. Ce atribuţii va avea?

12.09.2015

Executivul va înfiinţa un nou organ fiscal cu personalitate juridică și buget propriu: „Direcția generală de administrare a marilor contribuabili”. Instituţia se va afla în subordinea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conform unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică pe site-ul MFP.

Crearea acestui organ fiscal a fost recomandată și de către Fondul Monetar Internațional, în Raportul întocmit în luna august 2015.

Proiectul mai prevede şi organizarea și funcționarea în cadrul aparatului propriu al ANAF a Direcției de executare silită cazuri speciale, precum și a structurilor teritoriale subordonate organelor fiscale, cu atribuții în coordonarea și monitorizarea modalităților de executare silită, inclusiv a valorificării bunurilor sechestrate prin modalitățile prevăzute de lege, precum și a aplicării măsurilor asiguratorii, potrivit legii.

În acelaşi timp, Direcția verificări fiscale se reorganizează la nivel de direcție generală, sub denumirea Direcția generală control venituri persoane fizice.

Numărul total de posturi alocat ANAF va fi suplimentat cu 1.000, justificat, în documentul citat de de volumul activității de executare silită pentru care se constituie noua structura.