Stiri: Finante

Credite IFN-uri

Se pot obţine mai uşor fonduri prin PNDR 2014-2020

04.09.2017

Formularele prin care se solicită plățile pentru patru submăsuri din PNDR 2014-2020 dedicate beneficiarilor publici au fost simplificate, pentru a ușura accesul la fondurile europene, conform Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Aceste modificări vizează submăsurile 4.3 (infrastructură agricolă și silvică), 7.2 (infrastructura rurală de bază), 7.6 (protejarea patrimoniului cultural) și 19.2 (implementarea strategiilor pentru GAL) și au ca rezultat simplificarea efectivă și imediată a modului de implementare a proiectelor.

„Toate modificările aduse sunt rezultatul eforturilor noastre de a simplifica și ușura accesul la fondurile europene, dar și implementarea proiectelor finanțate. Parte dintre aceste modificări sunt de mult așteptate de către beneficiari, altele vin ca urmare a procesului de simplificare și debirocratizare a procedurilor de lucru ale AFIR pe care l-am inițiat încă de la începutul mandatului meu”, a afirmat Adrian Ionuț Chesnoiu, director general al AFIR.

Una dintre modificările aduse este aceea că beneficiarii pot face dovada inițierii demersurilor necesare obținerii unor avize, autorizații sau certificate, inclusiv a Angajamentului beneficiarului, la depunerea ultimei cereri de plată. În acest caz, documentele finale trebuie prezentate la Centrul Regional sau Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în cel mult 6 luni de la efectuarea plății finale (de la primirea notificării beneficiarului cu privire la confirmarea plății).

O altă condiționalitate eliminată este cea cu privire la prezentarea spre autorizare la prima tranșă de plată a cheltuielilor eligibile în procent de minimum 20% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Modul de acceptare a plăților efectuate în baza unor contracte de cesiune de creanță s-a simplificat prin eliminarea acordului prealabil al AFIR, precum și a condițiilor restrictive impuse în raport cu cadrul legislativ aplicabil. În astfel de situații, beneficiarul trebuie să prezinte contractele de cesiune de creanță odată cu dosarul cererii de plată în care se solicită plăți efectuate către cesionari.