Stiri: Agricultura

Legea cooperatiei

Seceta a făcut ravagii. Fermierii cer ajutor de la stat

03.08.2015

Federația Națională Pro Agro cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ajutor pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condiții climatice nefavorabile din acest an.

Această solicitare vine în contextul în care seceta pedologică și atmosferică instalată a condus la reducerea rezervei de apă din sol. Situația va duce la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an, generând fermierilor pierderi importante de venit.

,,Scopul demersului este acela de a compensa pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv secetei. Beneficiarii sunt cei care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendași, concesionari, asociații, administratori în cadrul asociațiilor în participațiune, locatari, grupuri de producători, cooperative agricole”, afirmă reprezentanții Pro Agro.

Fermierii propun acordare sprijinului pentru culturi în teren arabil, anuale și perene, plantații de vii și de hamei, plantații de pomi și arbuști fructiferi cu excepția plantațiilor de pomi și arbuști fructiferi pentru care pierderile sunt cauzate de înghețul târziu de primăvară.

„Cred că atâta timp cât nu există un alt mecanism de eliminarea a riscurilor din agricultură această măsură de ajutor de stat poate să rezolve, în parte, problema generată de seceta pedologică și atmosferică din acest an”, spune Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.