Secretele succesului femeilor de business

01.03.2015

Mai există discriminare sexuală în mediul de afaceri? Cu toate că se vorbește despre o economie liberă, o piață unde toată lumea are șanse egale, realitatea ne demonstrează de multe ori faptul că
persoanele de sex feminin au funcții mai mici sau sunt plătite la un nivel inferior, comparativ cu bărbații din mediul de afaceri.

 

Rezultatele studiilor

Potrivit celui mai recent raport EY, Women. Fast forward: The time for gender parity is now, cercetare care este bazată pe răspunsurile a 400 de lideri din cele mai importante companii din lume, atât femeile, cât și bărbații sunt de părere că reducerea decalajului nu se bazează pe lipsa de educație, ci pe atmosfera de lucru. 

„Femeile au un potenţial enorm în afaceri. Totuși, acesta a fost doar minimal explorat până relativ recent, când pătrunderea femeilor în mediul de business a fost favorizată prin eliberarea de sub dominanța anumitor factori biologici şi sociali. Descoperirea propriei voci este un demers în plină desfăşurare, o etapă firească pentru un nou-venit care intră într-un univers cu reguli deja fixate, aşteptări stabilite şi dominat de figuri masculine legendare care și-au pus influența în lumea afacerilor. Este nevoie de timp pentru construirea unei amprente personale de leadership autentice, care, tocmai prin faptul că este diferită, sparge tiparele cu care s-au obișnuit oamenii de afaceri” – explică Andreea Mihnea, HR Director, EY România.

Aceeași cercetare concluzionează cu trei idei care, odată implementate, vor putea ajuta la egalitatea de gen. Prima afirmație se referă la accesul femeilor la poziții de conducere. 35% dintre femei spun că o posibilă oportunitate de promovare în cadrul companiei în care lucrează le motivează, în timp ce doar 26% dintre bărbați sunt de acord cu acest lucru. Mai simplu spus, o femeie promovată va oferi rezultate mult mai bune decât un bărbat care ocupă aceeași funcție. O altă concluzie a cercetării este legată de schimbările culturale. Cu toate că managerii din departamentele de resurse umane nu judecă posibilii candidați pentru un loc de muncă după sex, femeile au nevoie de un echilibru bine conturat între viața profesională și cea personală. O schimbare în acest sens și o delimitare corectă între timpul petrecut la locul de muncă și cel în interes personal ar putea conduce la maximizarea eficienței angajatelor. Nu în ultimul rând, studiul EY consideră importantă eliminarea prejudecăților și discriminărilor la cel mai mic nivel. Astfel, atât bărbații, cât și femeile se vor considera egali și vor putea oferi rezultate măsurabile.

Calea către succes

Specialiștii din resurse umane, dar și psihologii sunt de părere că singura cale către succesul unei femei este oferită prin ignorarea eventualelor diferențe sexuale de la locul de muncă. Lucrurile nu pot fi însă trecute cu vederea pe termen nedeterminat, dar există câțiva pași importanți care ajută la dezvoltarea profesională și egalizează drepturile femeilor cu ale bărbaților în fața tuturor celor implicați într-un proiect profesional.

Una dintre ideile care circulă în multe companii este că o femeie tânără lucrează nu pentru a crește profesional la cel mai înalt nivel posibil, ci pentru beneficiile financiare pe care un loc de muncă le oferă, până în momentul în care aceasta decide să-și întemeieze o familie. Desigur că acest lucru nu este adevărat, foarte multe femei lucrează până când vârsta nu le mai permite, dar pentru a face cât se poate de clar acest lucru este bine ca informațiile să fie clare, deci angajatele să le explice managerilor care sunt țelurile lor în viitorul apropiat.

O altă falsă problemă pe care o confruntă multe femei este legată de senzația că nu ar trebui să existe o delimitare clară între timpul petrecut la locul de muncă și cel personal. Fără această delimitare nu va exista niciodată un moment de relaxare completă, iar acest lucru va conduce, inevitabil, la situații stresante cu rezultate nefavorabile. Sentimentul de vinovăție care încearcă anumite persoane atunci când vor să se bucure de timpul liber și să uite de sarcinile de la birou este unul care nu doar că va conduce la o stare de alertă continuă, dar rezultatele nu vor fi unele favorabile, nici pentru eficiența la locul de muncă și nici pentru momentele destinate familiei sau prietenilor.

Femeile sunt mult mai atente la detalii, realitate demonstrată prin nenumărate studii. Acest lucru se traduce în situațiile critice prin asumări pesimiste. Desigur, nu doar că pesimismul nu ajută femeile să privească situațiile cu o doză necesară de relaxare, dar colegii nu se vor simți în siguranță în preajma unei astfel de persoane. Soluția? Priviți mereu partea bună a lucrurilor și gândiți-vă că totul va fi așa cum v-ați așteptat, până când realitatea vă demonstrează contrariul. Nu veți avea nimic de pierdut, dar veți câștiga momente de calm, care se traduc printr-o gândire corectă și decizii responsabile în situații complicate.

Ultimul sfat, dar cu siguranță nu cel din urmă, este încrederea. Fiți sincere cu ceilalți, dar și cu voi și spuneți ceea ce gândiți și simțiți în orice situație. Cu riscul de a pierde proiecte de amploare, sinceritatea va conduce întotdeauna la sentimentul că ați procedat corect și, mai mult decât atât, nu vor exista regrete.