Slide

Stiri: Agricultura

Sectorul agricol trebuie să identifice soluții de adaptare

23.02.2015

Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat în perioada 20 – 21 februarie 2015, la cea de a 52-a ediţie a Salonului Internaţional pentru Agricultură (SIA), care se desfășoară în Franța, la Paris și reunește importanți actori implicați în domeniu. Din delegația României a facut parte și Alina Hetrea, director de Cabinet secretar de stat.

Cu prilejul SIA 2015, a fost organizat Forumul Internațional cu tema “Agricultura și schimbările climatice”, în cadrul căruia participanții din peste 85 de state – reprezentanți ai ministerelor Agriculturii și Mediului și ai agențiilor din sector, au avut un schimb de idei și opinii privind schimbările climatice și consecințele acestora pentru agricultură, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, rolul politicilor publice pentru ca agricultura să facă față schimbărilor climatice, identificarea de soluții pentru o agricultură competitivă în contextul schimbărilor climatice.

Printre înalții oficiali care participă la eveniment se regăsesc președintele Republicii Franceze, Francois Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale, Laurent Fabius, directorul general al FAO, José Graziano da Silva, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Exploatațiilor Agricole (FNSEA), Xavier Beulin.

Secretarul de stat, Daniel Dumitru Botănoiu, a afirmat, în discursul său, că agricultura reprezintă o sursă importantă de emisie a două gaze cu efect de seră, cum sunt oxidul de azot, eliberat în atmosferă de terenurile agricole din cauza transformării microbiene a îngrășămintelor ce conțin azot, și metanul, rezultat în mare parte ca urmare a utilizării îngrășămintelor provenite din procesele de digestie ale animalelor rumegătoare.

”Sectorul agricol trebuie să identifice soluții de adaptare, la niveluri diferite, pornind de la opțiuni tehnologice până la îmbunătățirea practicilor de gestionare a fermelor, dar și a politicilor și strategiilor din domeniu. Producătorii agricoli asigură utilizarea durabilă a resurselor de apă, atât prin practici agricole adecvate, cât și prin introducerea în cultură a unor specii sau varietăți de plante adaptate noilor condiții meteorologice, cum sunt cele rezistente la căldură și secetă, sau prin împădurirea unor suprafețe de teren agricol pentru reducerea efectelor inundațiilor sau a vântului puternic”, a declarat Daniel Dumitru Botănoiu.

Salonul Internațional de Agricultură (SIA) este un evenimentul anual, care se va încheia pe 1 martie, și reunește peste 1.000 de expozanți internaționali, producători agricoli, de echipamente și utilaje agricole, furaje și nutrețuri, precum și de alimente și băuturi. Anul acesta, organizatorii estimează că expoziția va fi vizitată de peste 700.000 de persoane. În plus, în cadrul SIA sunt expuse aproape 4.000 de animale de rasă.