Slide

Stiri: Economie

Sectorul industrial îşi va relua creşterea în următoarele luni

18.02.2015

Sectorul industrial din ţara noastră, care include activitățile de prelucrare a materiei prime, minerit, energie și apă și salubritate, a înregistrat o scădere în ultimele patru luni, potrivit Barometrului Industriei din România realizat de IRSOP Market Research şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Astfel, la începutul anului 2015, sectorul a continuat să scadă în ceea ce priveşte majoritatea indicatorilor analizați de Barometrul Industriei din România. Raportul se bazează pe 11 indicatori cheie, printre care producţia totală, volumul comenzilor noi, volumul stocurilor, numărul de angajați, costurile de producţie, cheltuielile de capital și exporturile.

În ianuarie, 35% din companii au înregistrat o scădere a producției, în timp ce numai 24% au raportat creşteri comparativ cu luna precedentă, iar peste 38% din companii au raportat un declin al numărului de comenzi noi. Costurile de producție au crescut pentru 36% dintre companii, în timp ce doar 12% dintre firme au simțit o scădere din acest punct de vedere.

„Producţia industrială reacţionează foarte rapid la schimbările din economie. Reducerea activităţii nu poate avea decât două cauze: situaţia economică generală sau scăderea cererii. Noi credem că este vorba despre o scădere a cererii, care a început în ultimele luni ale anului trecut şi a continuat în ianuarie 2015”, a declarat Dr. Petre Datculescu, directorul IRSOP Market Research & Consulting.

Scăderea costurilor de producţie

Deși activitatea curentă este mai dificilă pentru industrie, firmele estimează că sectorul industrial îşi va relua creșterea în următoarele luni. Se aşteaptă creşteri ale volumului producţiei, volumului comenzilor, numărului de angajaţi și volumului stocurilor. În acelaşi timp, firmele anticipează o scădere a costurilor de producţie, în baza unor factori precum scăderea preţurilor la combustibili şi energie sau a măsurilor de reducere a cheltuielilor pe care le au în vedere pentru perioada viitoare.

“Industria are o contribuție semnificativă în formarea PIB, iar datele Barometrului pot fi valoroase în prognozarea evoluției economice în România. Ne propunem să realizăm periodic Barometrul Industrial, pentru a sprijini oamenii politici, managerii, investitorii, economiştii şi mediul de afaceri în activitatea lor prin asigurarea de informații la zi despre evoluția industriei din România”, a declarat conf. dr. Florina Pînzaru, decanul Facultăţii de Management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Raportul a fost realizat pe un eșantion de 327 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor aproximativ 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din cifra de afaceri a industriei.