Stiri: Stiri

Sectorul industrial raportează scăderi

06.09.2013

La nivelul pieței autohtone cât și externe comenzile pentru sectorul industrial au raportat o creștere pentru primele șapte luni ale anului curent comparativ cu aceeași perioadă din 2012. Cu toate acestea, în luna iulie față de iunie comenzile au scăzut cu 12,1 la sută.

În mare parte evoluția aceasta a fost determinată de creşterile înregistrate de industria bunurilor de capital (cu 22,1%), cea a bunurilor de uz curent (6%) şi a bunurilor de folosinţă îndelungată (3,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 6,7%, conform Institutului Național de Statistică.

Pentru  luna iulie comenzile noi s-au redus compartiv de luna precedentă cu 12,1 procente, ca urmare a scǎderii înregistrate în industria bunurilor de capital, de 25,4%. Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de uz curent (8%), cea a bunurilor intermediare (4,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (2,4%). Faţă de iulie 2012 indicatorul analizat este mai mare cu 9,4%. Conform specialiștilor sectorul industrial ar putea avea o revenire puternică la final de an, însă această revenire depinde foarte tare de factori externi cât și interni.

Sursă: Ziarul Financiar