Stiri: Economie

Şeful ROMATSA a demisionat. Greva sindicaliştilor intră în legalitate, dar sunt şanse să se încheie

28.08.2015

Aurel Stanciu a demisionat de la conducerea ROMATSA, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al ministerului. Drept urmare, acesta solicită sindicatului renunţarea la grevă, continuarea negocierilor şi semnarea contractului colectiv de muncă (CCM).

„În urma demisiei din funcția de director general, prezentate astăzi (vineri) de domnul Ion-Aurel Stanciu, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație – ROMATSA, solicit atât sindicatului cât și conducerii regiei continuarea negocierilor pentru încheierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă și mai ales renunțarea la greva generală. Consider că în condițiile actuale este inutil acest protest care afectează activitatea din domeniul aerian și confortul cetățeanului”, a declarat ministrul Transporturilor.

Demisia lui Aurel Stanciu are loc în aceeaşi zi  în care Tribunalul Bucureşti a hotărât că greva angajaţilor ROMATSA este legitimă, însă decizia magistraţilor TB nu este definitvă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit site-ului televiziunii publice, în urma deciziei luate de Tribunalul Bucureşti, sindicaliştii au anunţat că dacă se va semna contractul colectiv de muncă nu vor mai exista motive pentru continuarea grevei.

Solicitarea ministrului de resort care vizează şi semnarea CCM este un semnal pozitiv în discuţiile dintre sindicare şi board-ul de conducere ROMATSA. Este posibil astfel ca greva controlorilor de trafic aerian anunţată să înceapă de la 1 septembrie să nu mai aibă loc. În cazul unei greve generale, punctează sursa citată, doar o treime din traficul aerian va fi asigurat, pe termen nelimitat. Vineri, sindicaliştii au anunţat că sunt dispuşi să negocieze şi să asigure asistenţa pentru 50% din aeronave.

Sindicaliştii susţin că dacă în prima parte a zilei de  luni, 31 august, nu vor avea contractul colectiv de muncă, greva va continua.

Eurocontrol va avea o videoconferinţă cu controlorii de zbor, în urma căreia se va decide care sunt aeronavele care vor intra  în spaţiul aerian al României, care sunt aeronavele ce vor putea decola de pe aeroporturile din ţara noastră şi care vor rămâne la sol, informează televeziunea publică.