Segmentul de lux al pieţei rezidenţiale bucureştene dă semne de revenire

17.10.2014

Segmentul de lux al pieţei rezidenţiale din Bucureşti dă semne de revenire, oferta nou apărută pe piaţă înregistrând, în acest an, un avans de 275%, potrivit unui studiu realizat de HomeFinders.ro. Astfel, după o perioadă de peste 6 ani de blocaj, acest segment creşte, fiind susţinut de noile dezvoltări.

Analiza portalului de imobiliare analizează proiectele livrate în acest an și pe cele aflate în construcție în zonele de lux a Capitalei, precum şi tipologia unităților și prețurile de tranzacționare.

Datele HomeFinders.ro indică un „boom” al construcțiilor rezidențiale pe acest segment, faţă de ultimii doi ani, în primele 9 luni ale anului fiind dezvoltate sau în curs de finalizare 22 de blocuri, comparativ cu doar 8 proiecte construite în perioada 2012 – 2013.

Cea mai atractivă zonă

Zona Primăverii este cea mai atractivă pentru dezvoltatori, aici aflându-se un număr de 11 blocuri, finalizate sau în stadiu avansat de construcție. Această zonă este urmată de Kiseleff – Aviatorilor, cu un număr total de 9 proiecte, iar pe ultimul loc se situează zona Dorobanți – Capitale, unde un singur proiect a fost finalizat anul acesta și încă unul este programat pentru anul viitor.

Per total, zona Primăverii însumează 49 de blocuri noi, construite după 2000, în timp ce în Kiseleff – Aviatorilor se regăsesc 47 de proiecte, iar în Dorobanți 22.

„Analizând și prețurile de tranzacționare, studiul relevă faptul că zonele de lux unde s-au construit cele mai multe proiecte rezidențiale prezintă și cele mai mari prețuri. Astfel, cele mai ridicate prețuri sunt în zona Primăverii, unde prețul mediu pe metru pătrat util este de 3.396 euro. Acesta este urmat de Kiseleff – Aviatorilor, unde prețul mediu pe metru pătrat util este de 3.215 euro. La nivelul întregului segment de lux, cel mai mic preț se înregistrează în zona Dorobanți: 2.910 euro pe metru pătrat util”, spun reprezentanţii HomeFinders.ro.

O redobândire a încrederii

Creșterea indică o redobândire a încrederii în piața imobiliară însă în ciuda acestui fapt, nivelul numărului de tranzacții de vânzare se menține la un nivel scăzut. Prin urmare, segmentul de lux este încă dominat de tranzacțiile de închiriere, iar tendința din ultimii ani a proprietarilor de a orienta proprietățile spre închiriere în loc de vânzare se menține.

Segmentul de lux al pieţie înregistrează aşadar un număr mult mai mic de tranzacții decât cel premium, cele două piețe având comportamente diferite. Sectorul premium se confruntă deci cu un deficit de oferte care să satisfacă cererea crescută, iar cel de lux cu un deficit de cerere care să acopere abundența de oferte.

“Pe segmentul premium al Capitalei, adresat persoanelor cu venituri mari, cererea solvabilă este întro creștere vizibilă și se manifestă printro decizie mult mai rapidă de achiziție din partea clienților. În contextul în care proprietățile din segmentul mediuplus și premium se tranzacționează mai rapid, considerăm că există premisele pentru o revenire a cererii de achiziție și pe segmentul de lux al pieței”, a afirmat Matei Maloș, Managing Partner HomeFinders.ro.

Citiți și despre: